Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Hoe maak je zelf gefermenteerde groenten?

Hoe maak je zelf gefermenteerde groenten?

Hoe fermenteer je zelf groenten?

Groenten inmaken is iets dat al eeuwenlang gedaan wordt. Het is een perfecte manier om groenten lang te bewaren en ze om te toveren tot gezonde, probiotische gerechten. Onze cultuur voor ingelegde groenten bevat Lb. plantarum en lactococcen. Deze behoren tot de groep melkzuurbacteriën die voor de fermentatie van groente- en vruchtensappen worden gebruikt. Beide worden op een melkvrij medium gekweekt en zijn daardoor geschikt voor het maken van veganistische gerechten.

Dit heb je nodig:

Zo ga je te werk:

  1. Allereerst maak je de groente die je wilt gebruiken schoon en verwijder je oude, droge delen. Check dat er geen schimmel of iets dergelijks op de groente zit. Snijd de groenten fijn of in stukken.
  2. Los in 125 ml handwarm water één zakje Gefermenteerde Groenten op en laat dit 10 minuten staan.
  3. Doe de groenten in een kom en strooi het zout erover. Meng goed door elkaar met 250 ml water.
  4. Masseer de groenten stevig gedurende 5 minuten.
  5. Druk de groenten met het zoute water in de potten en giet het ferment geleidelijk over de groenten heen. Blijf de potten zodanig bijvullen met water zodat uiteindelijk ongeveer 5 cm onder de bovenste rand vrij blijft.
  6. Schenk genoeg zout water erbij zodat het gewicht onder water komt te staan.
  7. Sluit het de pot nu luchtdicht af en zet het op een warme, donkere plaats (20-24Cº).
  8. Na 7 dagen check je of de groenten smakelijk en knapperig zijn.
  9. Verwijder het gewicht en plaats de pot in de koelkast.
  10. Eet Smakelijk!

Verschillende groenten hebben verschillende gistingstijden:

– Komkommer, selderij, bonen en rode biet ongeveer 10 dagen.
– Asperge, wortel, pastinaak 8 – 10 dagen
– Paprika 7 dagen

Belangrijk

  • Gefermenteerde groenten zijn knapperig, maar hebben een zure smaak. De geur van het ferment moet fris-zuur zijn. Zachte groenten hebben te lang gefermenteerd. Smaken de groenten nog niet echt zuur? Schroef de deksel er weer op en laat steeds 24 uur staan tot je de gewenste smaak en textuur hebt bereikt.
  • Kies voor het fermenteren van groenten voor stevige soorten groenten. Bladgroenten en zetmeelrijke groenten werken minder goed.
  • Bewaar de gefermenteerde groenten in de koelkast. Ook de zakjes Gefermenteerde Groenten bewaar je het beste tot de THT in de koelkast.
  • Zorg altijd voor steriele hulpmiddelen door alles eerst heel heet te wassen en daarna aan de lucht te drogen. Schimmelvorming ontstaat wanneer ongewenste contaminanten in de groenten of hulpmiddelen aanwezig zijn. Werk daarom altijd schoon en gebruik verse groenten.
  • Een witte aanslag op het oppervlak moet je direct verwijderen, dit kan de smaak beïnvloeden. Groenten moeten altijd met ferment bedekt zijn om dit te voorkomen.
  • 1 zakje Gefermenteerde Groenten is goed voor ongeveer 10 kg groenten. Wil je minder groenten fermenteren, bijvoorbeeld maar 5 kg, vermeerder dan de ingrediënten hierboven met 10 maar de hoeveelheid ferment in water blijft gelijk.

Maak kennis met onze gefermenteerde groenten producten

  • Sale
    10,12

    Gefermenteerde groenten

    , ,
    Gefermenteerde groenten starterculturen voor ten minste 10 kilo gefermenteerde groenten. Met deze starterculturen kan je eenvoudig diverse groenten fermenteren zoals komkommer, selderij, bonen, bieten, asperges, paprika en nog veel meer.
    10,12
    10,12
  • RotPot Kimchi

    , ,
    Complete kit om zelf kimchi te maken. De RotPot Kimchi wordt geleverd met een pittige kruidenmix. RotPot is een complete doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste smaakvolle kimchi maakt door middel van fermentatie. Ferme…wat? Fermenteren! Een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Kimchi is een Koreaans gefermenteerd, pittig bijgerecht op basis van Chinese kool. In West-Europa is Kimchi inmiddels mateloos populair geworden. Je komt het product steeds vaker tegen in food trucks en restaurants. Met de RotPot maak je hem eenvoudig zelf. Alles wat je nodig hebt zit in de doos. Alleen de verse groenten voeg je zelf toe. En dan heb je nog maar een klein beetje geduld nodig want jouw zelfgemaakte kimchi is al na een kleine week klaar om gegeten te worden.
    27,80
  • Pickle-pers Premium | 1,7l

    , ,
    Een Japanse tsukémono-pickle maak je door gezouten groenten een paar uur tot een paar dagen onder hoge druk te zetten. Een pickle-pers is een handig hulpmiddel om in no time gezonde en smakelijke pickles te maken. Door de druk en het zout wordt er vocht aan de groenten onttrokken. Hierdoor ontstaat er smaakconcentratie en een unieke knapperigheid. Je ontdekt je favoriete groenten opnieuw! Kenmerken van de pickle-pers:
    • Deksel sluit met twee vergrendelingen
    • Flexibele persdeksel met RVS-veer in het binnenwerk
    • Kleur: Aqua / Blauw
    • Inhoud: 1,7L
    Starten met fermenteren? Bestel dit product in combinatie met onze starter voor gefermenteerde groenten en/of het boek 'Tsukémono: snelle groentefermentaties uit Japan'.
    36,00

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken