Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Tips & Trucs om Vegan Yoghurt altijd te laten slagen!

Tips & Trucs om Vegan Yoghurt altijd te laten slagen!
24 oktober 2019 Yoghurt.nl

Tips & Trucs om Vegan Yoghurt altijd te laten slagen!

Er zijn genoeg redenen om voor plantaardige yoghurt te kiezen: je volgt een veganistisch dieet, je hebt een koemelkallergie of een andere beperking in je dieet. Wat de reden ook is, plantaardige melk kan wel degelijk omgetoverd worden tot heerlijke yoghurt. En met deze tips en trucs ben je succes verzekerd.

  1. Kies een plantaardige melk

Van bijna elke plantaardige melk kan yoghurt gemaakt worden. Denk aan plantaardige melk bijvoorbeeld aan notenmelk, granenmelk, sojamelk of kokosmelk. Al deze varianten kun je bij de supermarkt kopen, maar let er op dat er zo min mogelijk toevoegingen in zitten. Hoe meer toevoegingen, des te minder controle heb je op het eindresultaat.

  1. Kies je verdikkingsmiddelen

Plantaardige melk fermenteert wel degelijk, maar door de afwezigheid van lactose zal hij niet dik worden en eerder drinkyoghurt blijven. Als je heerlijke, lobbige yoghurt wilt, voeg je een verdikkingsmiddel toe. Bekende verdikkingsmiddelen zijn agar agar, xanthaangom en maiszetmeel. Voor het eindresultaat maakt het niet heel veel uit, maar persoonlijke voorkeur zullen des te meer een rol spelen.

  1. Kies je starterscultuur

Bij ons in het assortiment vind je een starterscultuur specifiek voor vegan yoghurt. Hier zit alles in wat je nodig hebt om zonder hoofdbrekens van heerlijke plantaardige yoghurt te kunnen genieten. Met deze starter kun je soja-, rijst- en kokosmelk en zelfs zelfgemaakte notenmelk in yoghurt veranderen. Het enige dat je nog hoeft toe te voegen is een verdikkingsmiddel.

Ook kun je koemelkyoghurt starter gebruiken als kleine hoeveelheden koemelk geen probleem zijn.

  1. Wat heb je nodig?

Om zelf yoghurt te maken heb je niet veel nodig, ongeacht of het yoghurt is op basis van koemelk of plantaardige melk. De basis is je keuze melk en verdikkingsmiddel uiteraard, maar verder heb je alleen een yoghurtmaker en schone, glazen bewaarpotten nodig.

  1. Tips

Hoewel met ons starterscultuur je van bijna elke plantaardige melk yoghurt kunt maken, kan het ontbreken van lactose (melksuiker) er voor zorgen dat de melk minder goed fermenteren. Voeg in dat geval 1,5 – 2 theelepels suiker per 250 ml melk toe. Alleen rijstmelk hoeft geen extra suiker. De suiker die je toevoegt, wordt als het ware opgegeten en omgezet in melkzuurbacteriën, dus maak je geen zorgen dat je mierzoete yoghurt maakt.

Starter voor vegan yoghurt bestellen

Zelfgemaakte notenmelk doet het verrassend goed als yoghurt. En met het oog op de vele toevoegingen die je in plantaardige melk in de supermarkt vindt, kan het dus de moeite waard zijn om zelf aan de slag te gaan met notenmelk. Een korte zoektocht op het internet naar ‘notenmelk recept’ levert al een leuke collectie recepten op. Een notenmelkzak is hierbij erg handig.

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken