Aardbeienschelpjes met yoghurt- en puddingvulling

Aardbeienschelpjes met yoghurt- en puddingvulling
7 juli 2017 Yoghurt.nl
In Recepten

Aardbeienschelpjes met yoghurt- en puddingvulling

Een heerlijk zomers recept, want ja, er zitten verse aardbeien in. Deze aardbeienschelpjes doen het goed als gebakje bij de koffie of als feestelijk dessert. De bladerdeegschelpjes kunnen een dag (of twee) van te voren al worden gemaakt. En de pudding kan ook een dag van te voren worden gemaakt.  Het yoghurtmengsel kan je een paar uur voor het opdienen al maken, zodat je vlak voor het opdienen alleen nog maar de schelpjes in elkaar hoeft te “bouwen”. Wel zo gezellig als je visite hebt en je niet de hele tijd in de keuken wil staan en toch iets feestelijks op tafel wilt zetten!

Mocht je niet zoveel tijd hebben kun je de bladerdeegschelpjes ook vullen met alleen het yoghurtmengsel. Verdubbel dan de onderstaande portie van het yoghurtmengsel.

Aantal personen: 8
Bereidingstijd bladerdeegschelpjes: circa 10 minuten excl. Afbaktijd
Bereidingstijd pudding: circa 20 minuten
Bereidingstijd yoghurtmengsel: circa 10 minuten

Ingrediënten:
Bladerdeegschelpjes

  • 8 bladen bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • Suiker (kristalsuiker of rietsuiker)

Pudding

  • Gelatine, 1 blaadje
  • 25 g puddingpoeder(kloppudding of kookpudding) met vanillesmaak
  • 125 g Bulgaarse yoghurt vol
  • 2.5 dl melk
  • 50 g suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 vanillestokje

Yoghurtmengsel

  • 300 ml Bulgaarse yoghurt of naturel yoghurt (vol of halfvol)
  • 200 ml slagroom
  • 4 el suiker (kristalsuiker of rietsuiker)

Topping

  • 500 gr. aardbeien
  • Optioneel poedersuiker

Benodigdheden

  • Muffinbakblik of ovenbestendige schaaltjes
  • Bakpapier
  • Kommetje
  • Oven
  • Mixer
  • Mengkom
  • Pannetje
  • Mes
  • Garde
  • (Glazen)schaal
  • Huishoudfolie
  • Mengkom
  • Eetlepel

Bereidingswijze bladerdeegschelpjes

  1. Ontdooi de bladen bladerdeeg.
  2. Warm de oven voor op 225 graden
  3. Knip 8 velletjes bakpapier net iets groter dan een blad bladerdeeg.
  4. Optie 1: Leg een muffinbakblik op de kop zodat de bolle kant naar boven ligt. Leg er een velletje bakpapier op en vervolgens een blad bladerdeeg. Doe dit tot alle bladen op zijn. Om te voorkomen dat de bladen helemaal aan elkaar gaan plakken in de oven kun je het beste de bladen bladerdeeg verspringend over de muffinvormen heen leggen (zie foto). Eventueel bak je de schelpen in meerdere keren af in de oven.
    Optie 2: Of leg de ovenbestendige schaaltjes op de kop. Leg vervolgens een velletje bakpapier eroverheen en daarna een blad bladerdeeg.
  5. Klop het ei los. Bestrijk het bladerdeeg lichtjes met het eimengsel en strooi er daarna wat suiker overheen
  6. Bak de schelpjes in 12 minuten af. Haal na deze 12 minuten de schelpjes uit de oven en haal ze van het muffinbakblik/de schaaltjes en verwijder het bakpapier. Draai de schelpjes nu om en leg ze op een ovenrooster of bakplaat. Bak ze nu nog een kleine 5 minuten af zodat de binnenkant van de schelpjes ook lichtbruin worden.

Bereidingswijze pudding

  1. Leg het blaadje gelatine in een kom met koud water.
  2. Doe de melk in een pannetje en verwarm het op een matig voor tot het kookpunt.
  3. Snij ondertussen de vanillepeul doormidden en schraap het merg eruit. Roer de merg en de vanillepeul door de verwarmde melk.
  4. Split de twee eieren en doe de twee eierdooiers in een mengschaal.
  5. Voeg de suiker bij de eierdooiers en mix het geheel tot bleke egale massa.
  6. Mix daarna de puddingpoeder door het eierdooier- en suikermengsel.
  7. Haal de vanillepeul uit de hete melk.
  8. Schenk een klein beetje hete melk in het eierdooier-suiker-puddingmengsel en roer het met een garde goed door.
  9. Giet dit mengsel daarna bij de hete melk en roer dit goed door tot er een gebonden pudding ontstaat. Knijp het blaadje gelatine uit en roer deze door het warme/hete mengsel.
  10. Schep de pudding in een (glazen) schaal en dek het af met huishoudfolie om velvorming op de pudding te voorkomen. Zet het minimaal twee uur weg in de koelkast om de pudding te laten opstijven en af te laten koelen.
  11. Roer voor het gebruik de pudding door.

 Bereidingswijze yoghurtmengsel

  1. Klop de slagroom half stijf . Schep de suiker erdoor en klop het tot het helemaal stijf De slagroom is goed wanneer je de kom op de kop kan houden en de slagroom blijft hangen.
  2. Schenk voorzichtig de helft van de yoghurt bij de slagroom en lepel dit voorzichtig door (niet kloppen). Schenk daarna de andere helft erbij tot het een mooi glad mengsel wordt.

Opbouw schelpjes

  1. Was de aardbeien met een kroontje er nog op om waterige aardbeien te voorkomen. Laat de aardbeien uitlekken en haal daarna de kroontjes van de aardbeien en snij ze doormidden.
  2. Schep een eetlepel pudding in een bladerdeeg schelpje en verdeel dit tot de bodem bedekt is.
  3. Schep vervolgens het yoghurtmengel in het schelpje tot het schelpje mooi vol is.
  4. Decoreer de schelpjes met aardbeien. Eventueel kun je er met een zeef wat poedersuiker overheen strooien.
  5. Dien de aardbeienschelpjes direct naar het “opbouwen” op om te voorkomen dat het bladerdeeg sompig wordt.

Heb je dit recept gemaakt en vind je het leuk om dat met ons te delen? Tag ons dan in je foto op Instagram (@yoghurt.nl) of Facebook (@yoghurt.nl). Vinden we heel leuk!

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*