Liefhebber van de Iraanse keuken? Dan weet je dat yoghurt een van de meest gebruikte producten in deze keuken is. Eva-Luna van @etenmeteef mocht voor ons aan de slag met onze Bulgaarse yoghurtculturen om een authentiek gerecht te maken: borani. Maak vandaag nog jouw eigen borani met zelfgemaakte Bulgaarse yoghurt!
Benodigdheden van Yoghurt.nl
Borani met sticky halloumi en pita’s
Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheid: *****
Borani kent zijn roots in de Perzichs-Joodse en de Iraanse keuken. Borani dankt haar naam aan een oude Perzische koningin met een voorliefde voor yoghurt. Het gerecht bestaat dan ook uit 2 basisingrediënten: groente en yoghurt. Je kunt het maken met bijvoorbeeld spinazie, aubergine of rode bieten. De Borani gebruik je vervolgens als romige basis voor verschillende toppings. Het gerecht wordt koud gegeten als een soort koude dip of salade. Je zou dit gerecht ook lekker kunnen combineren met bijvoorbeeld kip of gehaktballetjes.
Het is echt supersimpel en ook nog eens snel klaar. Laat je dus niet afschrikken door de tijdsinvestering van een uur. Die is grotendeels bestemd voor de pompoen die in de oven wordt geroosterd. Als je een keukenmachine hebt, ben je al helemaal in een handomdraai klaar. Heb je deze niet dan is er geen nood aan de man: de boel door elkaar prakken en roeren werkt ook gewoon.
Ik heb deze versie gemaakt met pompoen en afgemaakt met sticky halloumi. Als je halloumi op deze manier maakt dan wil je het nooit meer anders. Je kunt de borani vervolgens dippen met de halloumi, maar dit leek mij niet voldoende voor een volwaardige maaltijd. Vandaar dat ik het gerecht heb afgemaakt met de pita’s. Je kunt je broodje lekker vullen met de borani en halloumi, maar je kunt de pita ook gebruiken om lekker te dippen.
De borani is echt op zijn lekkerst met verse, zelfgemaakte yoghurt. Ik raad aan om een wat dikkere yoghurt te gebruiken, zoals de Bulgaarse yoghurt. Dit zorgt ervoor dat je een lobbig geheel krijgt dat niet te vloeibaar is.
Ingrediënten:
- 1 flespompoen
- 300 gram Bulgaarse yoghurt van yoghurt.nl
- 2 tenen knoflook
- Flinke hoeveelheid olijfolie
- Grote hand walnoten
- 1 eetlepel pul biber
- 20 gram dille
- 200 gram halloumi (ook te maken met de Mediterrane kaaskit)
- 1 eetlepel venkelzaad
- 2 eetlepels agave/honing
- Sap van een halve citroen
- Pita’s
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en schep de pitten eruit. Smeer de pompoen in met wat olijfolie. Leg voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Wanneer de pompoen bijna klaar is, snijd je de halloumi in stukken. Maak de marinade met 2 eetlepels olijfolie, de agave, citroen en het venkelzaad. Zet dit 10 minuten weg.
- Als de pompen klaar is schep je de zachte binnenkant in de keukenmachine. Voeg de yoghurt, knoflook en een scheut olijfolie toe. Breng op smaak met royaal peper en zeezoutvlokken. Laat de keukenmachine draaien tot een gladde massa. Heb je geen keukenmachine? Prak de pompoen dan fijn en roer alle ingrediënten handmatig door elkaar.
- Verwarm de pita’s in de nog warme oven volgens de instructies op de verpakking.
- Bak de halloumi in de pan en giet deze over met de marinade. Bak aan beide kanten zo’n 5 minuten op middelhoog vuur.
- Schep de borani op een bord en strijk deze glad met een lepel. Je zou het ook in een kom kunnen doen, maar je kunt de toppings gelijkmatiger verdelen op een diep bord.
- Hak de walnoten en de dille fijn. Bestrooi de borani met olijfolie, de pul biber, walnoten en dille. Maak af met de halloumi en serveer met de pita’s.
Eet smakelijk!
Foto en recept © etenmeteef.
In samenwerking met Yoghurt.nl.