Dikkere yoghurt?
Werken met een levend product als yoghurt houdt in dat verschillende factoren van invloed zijn op het eindproduct en dus ook op de dikte. Wat voor jou de juiste structuur is blijft een kwestie van experimenteren. De onderstaande tips helpen je om dikkere yoghurt te maken. Houd hierbij in gedachten dat yoghurt een schenkbaar product blijft en dus niet zo dik wordt als kwark of Griekse yoghurt.
Tips
- Laat de yoghurt na de bereiding 24 uur opstijven in de koelkast. De yoghurt zal aanzienlijk dikker worden.
- De allereerste bereiding zal over het algemeen minder dik zijn. Vervolgbereidingen worden dikker.
- Voeg, na de reguliere bereiding zoals in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven, opnieuw kokend water toe aan de yoghurtmaker. Laat de yoghurt staan tot deze dik genoeg is (maximaal nog 12 uur).
- Soms vormt er zich water/wei bovenop de yoghurt. Verwijder dit voordat je de yoghurt door roert.
- Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk.
- Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking.
- Gebruik minder melk.
- Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
- Gebruik melk op kamertemperatuur.
Wil je minder yoghurt maken?
Met het standaard recept maak je per bereiding 800 ml yoghurt. Met de onderstaande tips kun je eenvoudig minder yoghurt maken.
Tips
- Enkel bij de eerste bereiding met een nieuw zakje dien je 800ml melk te gebruiken. Bij alle volgende bereidingen kun je de hoeveelheid melk variëren van 400ml tot 800ml. Gebruik 6 eetlepels om door te kweken en pas dit aan indien je de yoghurt te dik of te dun vindt
- Bewaar na bereiding het gewenste aantal eetlepels yoghurt in de koelkast. Gebruik deze eetlepels binnen 48 uur voor de volgende bereiding.
Reacties (25)
-
Na 2 keer yoghurt gemaakt te hebben ben ik nog niet bijster enthousiast. De yoghurt heeft niet heel veel smaak (ook niet zuur) en lijkt na een dag in de koelkast juist weer dunner te worden.
Zou je ook kokosmelk kunnen gebruiken voor de afwisseling?-
Hoi Saskia,
Heb je ook al geprobeerd wat extra eetlepels yoghurt toe te voegen om door te kweken? En de yoghurt langer te laten fermenteren (bv door nogmaals heet water toe te voegen).
Met kokosmelk hebben wij zelf geen ervaring
-
Hallo, ik maak joghurt met kokosmelk hier in de Filippijnen en dat gaat goed. Gebruik wel 2 of 3 eetlepels meer joghurt als normaal.
Succes
-
-
-
Wat is de tip om minder zure yoghurt te krijgen?
-
Het is lastig om minder zure yoghurt te krijgen. Dit kan door het minder lang te laten staan, maar dan krijg je ook dunnere yoghurt. Wellicht het beste is om iets van suiker of siroop toe te voegen.
-
-
hoe kan het dat mijn yoghurt zo begint te korrelen nadat ik het heb vermeerderd, of klontert?
-
Hallo Gerda,
Dit zijn de culturen die ”samenklonteren”. Door goed te roeren verdwijnen de meeste klonten.
-
-
Ik heb voor het eerst yoghurt gemaakt van sojamelk, zoals het op het op
bijgevoegd briefje staat.
Is het normaal, dat deze yoghurt niet glad is?
Hij klontert iets.-
Dat klopt inderdaad. Het klontert iets. Dit zijn de culturen die ”samenklonteren”. Met de soja is dit iets meer dan bij gewone yoghurt. Door goed te roeren verdwijnen de meeste klonten.
-
-
Als je minder yoghurt wil maken, moet je dan ook het aantal lepels yoghurt aanpassen? Bijvoorbeeld bij 400 ml melk, 3 eetlepels yoghurt?
-
Ik zou de eerste keer gewoon 6 eetlepels gebruiken op 400ml. Als dit te dik is, kan je de hoeveelheid verminderen.
-