Pepernoten-yoghurttaart

Pepernoten-yoghurttaart
14 november 2017 Yoghurt.nl
In Recepten

Pepernoten-yoghurttaart

10 à 12 personen

Aankomende zaterdag komt Sinterklaas ons land weer binnen gevaren. Om al helemaal in de Sinterklaassferen te komen, en omdat pepernoten gewoon lekker zijn, is hier een lekker recept van een pepernotenyoghurttaart. Het lijkt qua bereiding op de “traditionele” monchoutaart, alleen is de slagroom vervangen door hangop van zelfgemaakte yoghurt en de bodem is gemaakt van speltpepernoten. Uiteraard kun je hier ook gewone pepernoten voor nemen, maar persoonlijk vind ik de speltpepernoten net iets knapperiger en daardoor ook lekkerder.

NB. Bij de taart op de foto’s had ik gewone yoghurt gebruikt in plaats van hangop waardoor de taart gaat “smelten”. Het smaakt nog steeds super lekker, maar de taart wordt wel wat minder mooi en stevig.

Bereidingstijd: 30 minuten
Opstijftijd: ca. 2 à 4 uur

Ingrediënten

Bodem

  • 200 gr speltpepernoten
  • 80 gr roomboter

Vulling

  • 300 gr roomkaas (monchou)
  • 250 ml hangop (uitgelekte yoghurt gemaakt van zelfgemaakte volle bulgaarse of naturel yoghurt)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel

Topping

  • 2 handjes speltpepernoten
  • Snuf kaneel

Benodigdheden

  • Blender/staafmixer of iets soortgelijks
  • Pannetje
  • Spatel
  • Mixer
  • Kom
  • Ronde springvorm
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Laat de yoghurt een paar uur uitlekken tot er ca. 250 ml hangop overblijft.
  2. Bekleed een de bodem van een springvorm met bakpapier
  3. Verkruimel de 200 gr speltpepernoten tot een middelfijne kruimels
  4. Verhit de boter in een pannetje tot deze helemaal gesmolten is, haal de pan van het vuur en roer de pepernootkruimels door de gesmolten boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit lichtjes aan.
  5. Mix de roomkaas met de mixer tot er een luchtig geheel ontstaat.
  6. Voeg de hangop toe en mix net zo lang tot het er een glad geheel ontstaat.
  7. Voeg beide suikers, de koek- en speculaaskruiden en kaneel toe en mix deze ook goed door.
  8. Verdeel het mengsel over de pepernotenbodem en zet de taart vervolgens in de koelkast zodat deze kan opstijven.
  9. Vlak voor het opdienen kan de taart worden gedecoreerd met een snuf kaneel en (gebroken) speltpepernoten.

Fijn sinterklaasfeest toegewenst!

Recept: Heleen, Yoghurt.nl

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*