Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Scroppino cake

Scroppino cake
24 maart 2022 Yoghurt.nl

De zon schijnt weer volop. Heerlijk! Geniet tijdens dit mooie weer van een verfrissende cake met het nieuwste recept van Eva-Luna van @etenmeteef: Scroppino cake! Bereid met onze Bulgaarse yoghurtculturen.

 Benodigdheden van Yoghurt.nl

Scroppino cake

Bereidingstijd: 1,5 uur
Moeilijkheid: *****

De eerste zonnestralen laten zich weer zien en het lijkt erop dat de lente zich echt aandient. Dit seizoen vraagt om gerechten met frisse en lichte smaken. Daarnaast zorgt de lente er bij mij voor dat ik ineens weer enorm veel zin krijg om te gaan bakken. Nu is bakken niet mijn sterkste kant, maar het is wel een heerlijke bezigheid. Daarnaast heb ik mij voor dit recept laten inspireren door het recept voor bloedsinaasappelcake van Eef kookt zo. Kan dus niet mis gaan!

In plaats van bloedsinaasappels had ik zin in iets frissers en zo geschiedde het idee voor deze scroppino cake. Wie kent ‘m niet? De Scroppino is van menigeen een favoriet dessert. Het drankje is super simpel en bestaat uit citroen sorbetijs, vodka en prosecco. In deze cake vind je de hoofdingrediënten citroen en vodka terug, samen met de heerlijk frisse yoghurt van yoghurt.nl. De toevoeging van yoghurt maakt de cake lekker luchtig en net wat frisser. Ik gebruikte de reguliere yoghurt, maar je zou ook voor een wat dikkere variant zoals Bulgaarse yoghurt kunnen gaan.

Wil je nog meer uitpakken? Ik denk dat een glazuur van yoghurt ook erg lekker is bij deze cake. Zonder doet ‘ie het ook goed maar mocht je zin hebben om all out te gaan dan kun je het glazuur of de cake laten druppen! Google even op yoghurt glazuur en gij zult vinden.

Bij het maken van deze cake gaat je hele huis heerlijk naar citroen ruiken door het koken van de citroenen in suikerwater. Daarnaast is het een heerlijk therapeutische bezigheid om de citroenplakjes te verdelen over het bodem van een bakblik voor een aesthetically pleasing resultaat. Het maken van de cake is dus net zo’n feestje als ‘m opeten.

Ingrediënten:

 • Voor de bovenkant:
  • 3 citroenen
  • 200 ml water
  • 175 gram suiker
  • 15 ml vodka

  Voor de cake:

  • 1 citroen
  • 3 eieren
  • 300 gram suiker
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gram bloem
  • 100 gram yoghurt van yoghurt.nl
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Snuf zout

Instructies:

 1. We beginnen met het koken van de citroenen in suikerwater. Snijd de schil van de citroenen af met een dunschiller. Snijd vervolgens de citroenen in zo dun mogelijke plakjes met een scherp mes. Je kunt ook een mandoline gebruiken als je deze hebt.
 2. Breng in een pan het water met het suiker aan de kook. De vodka voeg je nog niet toe. Wanneer het water kookt voeg je de citroen toe en laat je dit zo’n 15 minuten op laag vuur staan. Roer af en toe voorzichtig door. Na 15 minuten haal je de pan van het vuur en laat je de citroenen afkoelen.
 3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm goed in of bedek de bakvorm met bakpapier.
 4. Rasp de schil van de citroen en snijd het witte laagje van de citroen af met een mes. Het binnenste deel snijd je in partjes. Check goed of er pitjes in de citroen zitten, zo ja dan haal je deze eruit. Doe de rasp en de gesneden binnenkant van de citroen in een keukenmachine en laat deze draaien tot je een gladde massa hebt. Heb je geen keukenmachine? Snijd alles dan zo fijn mogelijk.
 5. Maak het beslag van de cake door met een hand- of staafmixer de eieren en de suiker luchtig op te kloppen voor 5 minuten.
 6. Voeg geleidelijk de olijfolie toe. Wanneer deze is opgenomen voeg je het bloem, bakpoeder en zout toe. Mix dit kort tot alles gemengd is en voeg vervolgens de yoghurt en de citroenpuree toe. Meng alles kort door.
 7. Leg de citroenpartjes dakpansgewijs op de onderkant de bakvorm. Je gaat de cake na het bakken omdraaien zodat de onderkant de bovenkant wordt. Bewaar de siroop waar je de citroen in hebt gekookt goed!
 8. Stort het beslag uit over de citroenpartjes en verdeel evenredig. Bak de cake voor 45-55 minuten. Prik met een saté-prikker in de cake om te checken of ‘ie klaar is. Komt de satéprikker er door uit dan is de cake goed.
 9. Laat de cake een halfuur afkoelen. Vervolgens draai je deze om zodat de kant met de citroenstukjes naar boven ligt.
 10. Voeg de vodka toe aan de siroop en meng door. Bestrijk de cake royaal met de siroop.

Eet smakelijk!

Foto en recept © etenmeteef.

In samenwerking met Yoghurt.nl.

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken