Gratis verzending vanaf € 50,-!

De veelzijdigheid van yoghurt

De veelzijdigheid van yoghurt
10 april 2020 Yoghurt.nl

De veelzijdigheid van yoghurt

Yoghurt is waarschijnlijk bij heel veel mensen een standaard levensmiddel in de koelkast. Yoghurt bijna op? Meteen nieuwe kopen of maken. Want een schaaltje yoghurt met muesli is een makkelijke en gezonde manier om de dag te beginnen. Maar waar kun je yoghurt nog meer voor gebruiken?

Ontbijt

Laten we bij het begin beginnen: bij het ontbijt. Yoghurt is zoals daarnet gezegd, erg lekker met muesli, maar je maakt ook heerlijke smoothies met yoghurt. Gebruik het in de plaats van melk voor een wat dikkere en fris-zure smoothie. Of wat denk je van hippe ‘overnight oats’? Meng yoghurt, muesli en noten of zaden en dat zet je ‘s avonds klaar in de koelkast of daarbuiten zodat het gedurende de nacht kan weken. De muesli wordt hierdoor zachter en is daardoor voor sommigen ook beter te verteren. ‘s Ochtends maak je het af met vers fruit en eventueel wat honing. Tip: maak dit klaar in een meeneembare beker als je geen tijd hebt om thuis te ontbijten. Als laatste tip voor het ontbijt kun je ook lekkere pannenkoekjes maken met yoghurt. Meng 150 ml yoghurt met 125 gram meel en een ei en wat zout tot een dik beslag dat je in kleine hoeveelheden op laag vuur bakt. Lekker met uitgebakken spek of jam.

Tip: maak een heerlijk ontbijtje voor jezelf met onze Yoghurt Naturel culturen. Voeg wat cruesli en jam toe en het feestmaal is compleet.

Lunch

Ook tijdens de lunch is yoghurt erg lekker. Maak bijvoorbeeld een dip met geraspte komkommer, mint en yoghurt waar je wat rauwkost in dipt. Of gebruik het als dikke dressing over je salade. Toch iets te dik voor jouw smaak? Maak wat losser met een beetje water. Of wat denk je van een lepeltje yoghurt in de soep? Dikke soepen als linzensoep of een stevige tomatensoep worden nog lekkerder met een schepje romige yoghurt. Of maak hangop door een halve liter yoghurt in een kaasdoek op te hangen om gedurende de nacht uit te lekken. Deze dikke yoghurt kun je op smaak brengen met verse kruiden, peper en zout en vervolgens op een cracker smeren met wat groenten er bij. Nog zin aan iets zoets bij de lunch? Diezelfde hangop maak je extra lekker met vloeibare honing en noten!

Tip: yoghurt is heerlijk in stevige soepen. Bijvoorbeeld in een gebonden paprika-, pompoen- of courgettesoep. Kies voor een stevige yoghurt met een flinke bite voor een mooie balans. Bijvoorbeeld onze culturen voor Bulgaarse yoghurt.

Tussendoortjes

Als tussendoortje kan yoghurt ook heel goed. Een schaaltje yoghurt met wat fruit is altijd goed. Maar wat denk je van een fruit-dip? Meng 100 gram yoghurt met een dikke eetlepel pindakaas en honing en kaneel naar smaak. Serveer deze dip met fruitpartjes. Heb je een ijsmachine? Dan maak je heel eenvoudig zelf de lekkerste frozen yoghurt! Hiervoor heb je een liter naturel yoghurt nodig die je op smaak brengt met suiker, vanille en wat je er zelf verder voor smaak aan wil geven. Denk hierbij aan aardbeien of frambozen, chocoladestukjes, gehakte nootjes of tropisch fruit. Maak een soort smoothie en schenk dit in de ijsmachine. Volg verder de instructies specifiek voor jouw ijsmachine om frozen yoghurt te maken.

 

Tip: probeer eens een yoghurtmix. Probeer bijvoorbeeld eens EasiYo Yoghurt Griekse Stijl met stukjes kokosnoot. Voeg wat fruit en verse honing toe en klaar is kees.

Avondeten

Inmiddels zijn we bij het avondeten aangekomen. Ook hier wordt duidelijk hoe veelzijdig yoghurt is. Gebruik yoghurt bijvoorbeeld als marinade van kip met currykruiden en knoflook. Of maak een dressing met komijn, tahini en granaatappelpitjes die je bij gegrilde courgette of aubergine serveert. Of gewoon heel eenvoudig: een lekkere lepel yoghurt over pittige taco’s.

Tip: net thuis je eigen verse yoghurt gemaakt? Grill wat aubergines in de oven (of barbecue, voor een rokerige smaak) en voeg een aantal flinke scheppen yoghurt toe. Een heerlijke combinatie van hartig en fris.

Yoghurt als aanvulling op het avondeten schittert vooral in de Oosterse keuken of bij gerechten die gekruid zijn. Het zure van de yoghurt balanceert de kruidige smaken erg goed en blust als het te pittig is. Dus als je een keer een tajine maakt of je helemaal uitleeft met een Indiase curry, zorg dan dat je lekker yoghurt gemaakt hebt om het geheel mooi af te ronden! Trouwens, we hebben ook culturen voor zure room.

Je ziet het, de veelzijdigheid van yoghurt gaat de hele dag door. Er is eigenlijk geen moment van de dag waarop yoghurt niet gegeten kan worden.

Yoghurtculturen bestellen

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken