Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Kombucha | Veelgestelde Vragen

Kombucha | Veelgestelde Vragen
23 september 2019 Yoghurt.nl

Kombucha

Veelgestelde vragen

In onze webshop kun je een starter voor kombucha krijgen en alle informatie om dit tot een succesvol einde te brengen krijg je daar bij geleverd en kun je op onze website lezen. Maar van onze klanten krijgen we soms vragen die in die informatie niet beantwoord worden. Daarom hebben we de meest veelgestelde vragen met betrekking tot kombucha hier verzameld en beantwoord.

Vraag: Wat is Kombucha?

Antwoord: Kombucha is een gefermenteerde tea die je maakt met een kombucha starters cultuur (scoby). De thee bereid je met suiker, azijn en een starter. Het is een sterk probiotisch drankje dat licht-zuur en prikkelend smaakt. Die smaak wordt sterker des te langer het fermenteert.

Lees hier meer over kombucha.

Vraag: Kan ik een kombucha cultuur hergebruiken?

Antwoord: Ja, wanneer er een scoby vormt op de kombucha kun je een deel hiervan gebruiken voor een volgende hoeveelheid kombucha. Hou ook een beetje kombucha achter en meng die met de nieuwe, afgekoelde thee voor de volgende batch.

Vraag: Kan ik kombucha een andere smaak geven?

Antwoord: Ja dat kan. Wanneer de basis kombucha klaar is, kun je met behulp van vers fruit, vruchtensap of zelfs gember de kombucha een lekkere smaak geven door het nog een aantal dagen langer te laten fermenteren met de smaakmaker.

Vraag: Wat heb ik nodig om kombucha te maken?

Antwoord: Niet heel veel bijzondere dingen. Wij adviseren om een ruime, glazen pot van minstens 1 liter te hebben om de kombucha in te laten fermenteren. Tijdens het fermenteren heb je enkel een koffiefilter of een stukje kaasdoek nodig om het af te dekken. Na het fermenteren zijn glazen flessen met een zogenaamde Grolsch dop erg handig.

Vraag: Wat voor soort suiker en thee heb ik nodig?

Antwoord: Waar mogelijk adviseren wij altijd om voor biologische ingrediënten te kiezen vanwege de bestrijdingsmiddelen. Verder is witte suiker, zwarte thee en witte azijn genoeg.

Vraag: Hoe lang moet kombucha fermenteren?

Antwoord: 7 tot 30 dagen afhankelijk van de kamertemperatuur en hoe zuur je de kombucha wilt hebben. Lees hier meer over hoe je kombucha moet maken.

Vraag: Hoe weet ik of mijn kombucha daadwerkelijk fermenteert?

Antwoord: De formatie van een Scoby (een zwamachtige laag bovenop de thee) is de eerste en de beste indicatie dat je kombucha goed bezig is. De eerste aanzet hiervoor is een melkachtige laag die zich vormt. Dit is geen schimmel maar de eerste tekenen van een Scoby die vormt. Ook bruine draden die je wel eens ziet zijn een normaal verschijnsel tijdens het fermenteren. De scoby kan na verloop van tijd wat scheef gaan hangen of zelfs zinken. Ook dit is geen probleem.

Vraag: Ik wil op suiker letten in mijn dieet. Kan ik de hoeveelheid in kombucha aanpassen?

Antwoord: Dat kan door de kombucha langer te laten fermenteren. Tijdens de fermentatie wordt de suiker namelijk omgezet in probiotica. Hoe langer je de kombucha laat fermenteren, des te minder suiker er achter blijft. Na vier weken is zo’n beetje alle suiker omgezet in probiotica en de smaak zal duidelijk een stuk zuurder zijn.

Vraag: Zit er alcohol in kombucha?

Antwoord: Ja, er zal een kleine hoeveelheid alcohol ontstaan. De hoeveelheid verschilt per batch, maar reken op 0,5% – 2,5%

Kombucha bestellen

Hopelijk hebben we met deze antwoorden jouw vragen kunnen beantwoorden. Zit je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken