Gratis verzending vanaf € 50,-!

Vragen over yoghurt maken? Hier vind je de antwoorden!

Vragen over yoghurt maken? Hier vind je de antwoorden!
14 april 2020 Yoghurt.nl

Vragen over yoghurt maken? Hier vind je de antwoorden!

Zelf yoghurt maken is populairder dan ooit. En dat merken wij goed! We vinden het erg leuk om de reacties van onze klanten te lezen en te horen wat zij zelf nog ontdekt hebben met onze producten. Dit inspireert ons om op zoek te blijven naar goeie producten en ook met onze service bovenaan te staan. Zo krijgen wij bijvoorbeeld veel vragen van klanten binnen en vaak gaan die over dezelfde dingen. Om die vragen een mooi plekje te geven, is dit artikel ontstaan.

Bereidingsinstructies

Allereerst is het van belang dat wanneer je zelf yoghurt maakt, je de stappen op de gebruiksaanwijzing goed volgt. De gebruiksaanwijzing gaat uit van 800 ml yoghurt gemaakt met koemelk en een zakje startersculturen zoals aangeleverd. Als je andere melk wilt gebruiken, kunnen wij niet garanderen dat het eindresultaat hetzelfde zal zijn. Dat gezegd hebbende, staat het je natuurlijk vrij om wel te gaan experimenteren! En heb je een succesvol resultaat? Laat het ons weten. Dat vinden we altijd leuk om te horen.

Meer lezen over hoe je zelf yoghurt maakt

Yoghurtmaker

Laten we bij het begin beginnen. Wij raden iedereen aan om yoghurt te maken in een yoghurtmaker. Waarom? Omdat je met een yoghurtmaker – al dan niet elektrisch – een mooie constante temperatuur garandeert wat weer een goed resultaat oplevert. Kies voor de niet-elektrische EasiYo yoghurtmaker of een elektrische. Beiden geven eenzelfde resultaat, dus kiezen tussen deze twee heeft er mee te maken of je stroom wilt gebruiken of niet.

Bereidingsduur

Yoghurt bereiden duurt ongeveer 12 uur. Maak je Bulgaarse yoghurt dan kan dit uitlopen naar 15 uur. Langer fermenteren is niet nodig, daar wordt de yoghurt veel zuurder van. De yoghurt die je gemaakt hebt, kun je vervolgens 72 uur goed bewaren in de koelkast. Het maakt in dezen niet uit welke soort yoghurt. Volg vervolgens de instructies in de gebruiksaanwijzing om een volgende batch yoghurt te maken.

De structuur van zelfgemaakte yoghurt

De yoghurt die je zelf maakt kan wat dunner zijn dan yoghurt uit de supermarkt. Dit heeft met een aantal factoren te maken. Bijvoorbeeld of je volle of halfvolle melk gebruikt. Volle melk levert dikkere yoghurt op. En zie je dat laagje ‘water’ dat bovenop de yoghurt drijft als hij klaar is? Dat kun voorzichtig wegscheppen voor een dikker eindresultaat. Je kan het er ook doorheen roeren. De yoghurt blijft dan schenkbaar. Met 1 verpakking startersculturen kun je tot wel 10 keer yoghurt bereiden. In eerste instantie is de yoghurt nog wat dun, maar naarmate je vaker yoghurt maakt zal het dikker worden. Tot je weer met een nieuw zakje startersculturen begint. Een ander trucje om dikkere yoghurt te krijgen is om gewoonweg wat minder yoghurt te gebruiken of een verdikkingsmiddel toe te voegen. Melkpoeder toevoegen geeft altijd een dikker resultaat.

Tip: gebruik volle houdbare yoghurt voor dikke(re) yoghurt

Pauzes tijdens het doorkweken

Goed, je hebt lekkere yoghurt gemaakt, je hebt het proces inmiddels redelijk goed onder de knie, maar je gaat een paar weken op vakantie of je wilt gewoon even een pauze van het yoghurt maken. Hoe pak je dat aan? Voor een pauze tot ongeveer 2 maanden neem je 6 eetlepels yoghurt van je laatste batch en doe je die in een steriele pot met deksel. Deze zet je achter in je koelkast (daar is het het koudst). Als je het weer wilt gaan gebruiken, haal je de pot uit de koelkast en laat je het 24 uur op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Vervolgens maak je gewoon weer yoghurt zoals op de gebruiksaanwijzing beschreven is. Dit geldt voor zowel kortere pauzes van 48 uur of wat langer tot een pauze van maximaal 2 maanden.

Smaak toevoegen aan yoghurt

Als laatste krijgen we ook wel wat vragen over hoe je een smaakje aan de yoghurt kunt toevoegen. Dit is erg leuk om te doen omdat je op die manier je eigen smaak en draai aan (Bulgaarse) yoghurt kunt geven. Je voegt een smaak toe, bijvoorbeeld vers fruit, fruitpuree of siroop nadat je de 6 eetlepels yoghurt hebt afgehouden. We adviseren dan wel om de yoghurt snel te consumeren omdat de extra toevoeging de houdbaarheid beïnvloed.

Kies voor gemak: de yoghurtmixen van EasiYo zijn er in tal van smaken. Probeer bijvoorbeeld eens romige bananenyoghurt!

We hopen hiermee wat gedetailleerder op jullie vragen ingegaan te zijn. Voor overige vragen kun je ook even op onze FAQ pagina kijken. En voel je uiteraard vrij om altijd contact met ons op te nemen mocht je toch een vraag hebben. We streven er naar om je binnen 24 uur te beantwoorden!

Yoghurtculturen bestellen

Reacties (2)

 1. mariejose Dauwe 2 maanden geleden

  Ik heb de vegan cultuur voor Coco ,s yoghurt te maken en heb het gedaan volgens recept, en het blijft Coco’s melk het is niks dikker geworden wat is dit ,ik heb de electrische yoghurt maker graag had ik een idee wat er aan de hand is graag een antwoordje grtjes

  • Auteur
   Yoghurt.nl 1 maand geleden

   Hallo, heb je houdbare of verse kokosmelk gebruikt? Verse kokosmelk is niet geschikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken