Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Warm weer? Zo pas je het beste op je fermenten!

Warm weer? Zo pas je het beste op je fermenten!
3 juli 2019 Yoghurt.nl

Warm weer? Zo pas je het beste op je fermenten!

Wanneer het zomer is en de temperatuur zowel buiten als binnen flink warmer is, kan dat effect hebben op je fermenten. Denk hierbij aan (water)kefir, yoghurt, groenteferment of kombucha. Maar juist tijdens de zomermaanden zijn die friszure smaken erg aantrekkelijk, dus daarom willen wij graag onze expertise met jullie delen over hoe je het beste met je fermenten om kan gaan tijdens die warme maanden.

Het feitelijke proces van hoe je bijvoorbeeld kombucha maakt, verschilt in de zomerperiode niet van die in de winter. Volg de instructies die je bij je startersculturen hebt gekregen stap voor stap en het kan niet misgaan. Waar je wél rekening mee moet houden, is dat de warmere temperatuur in huis het eigenlijke fermenteren kan beïnvloeden.

Waar je in de koelere maanden je waterkefir, yoghurt of zuurdesem misschien gewoon op het aanrecht kunt laten staan, zul je in de warme maanden echt op zoek moeten naar een koelere plek in huis. De ideale temperatuur voor een starterscultuur om zijn werk te kunnen doen is rond de 22 graden Celsius. Dus denk bijvoorbeeld aan een kamer op het noorden, een voorraadkast in het midden van je huis, de kelder of een andere koelere plek in je huis waar het ongestoord kan fermenteren.

Een ander belangrijk punt om niet te vergeten is dat je sowieso je fermenten nooit in direct zonlicht moet plaatsen. Ook moet je ze nooit naast een keukenapparaat plaatsen die warmte afgeeft. Denk hierbij aan de oven, koelkast en de kookplaat. Maar in de zomer is dit dus nog belangrijker.

Extra tips voor koele fermenten

Een paar tips die kunnen helpen om je ferment mooi koel te houden:

  • Gebruik een koelbox met een deksel om je yoghurt of kimchi in te zetten tijdens het fermenteren. Leg er eventueel één koelelement bij om de temperatuur inderdaad lager te houden. Zeker als het in huis erg warm is.
  • Plaats je potten in een gootsteen met koel water. Kleine potten met een zuurdesemstarter of kefirkorrels kun je soortgelijk in een kom met koud water zetten.
  • Heb je een marmeren aanrecht? Perfect! Marmer blijft van nature koel en alles wat je er op zet zal daardoor ook koel blijven.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Hoewel bovenstaande tips over het algemeen goed zijn om toe te passen, moet je met de volgende fermenten even extra opletten:

Melkkefir: Als je kleinere hoeveelheden melkkefir maakt (minder dan 1 liter per keer), zal het fermenteren flink sneller verlopen. Verhoog dan de hoeveelheid melk naar minimaal 1 liter om dit proces wat te beheersen.

Groentefermenten: Warmte kan van invloed zijn op de kleur en textuur van de groenten. Als je ze niet koel kunt houden, zet het dan na 1 – 2 dagen fermenteren in de koelkast. Het fermentatieproces zal hierdoor vertragen, maar niet stoppen en het resultaat is een betere textuur en smaak.

Zuurdesem: Tijdens warme maanden kan het nodig zijn om het zuurdesemstarter vaker te voeden. Houd ook een back-up in de koelkast voor het geval het toch niet lukt vanwege de warmte.

Je ziet het, zorg dragen voor je fermenten tijdens de warme maanden is iets wat je wel in je achterhoofd moet houden. Over het algemeen is het verplaatsen naar een koele plek al ruim voldoende en zo kun je de hele zomer door blijven genieten van heerlijke probiotische dranken en voeding!

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken