Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Eén zuurdesemstarter, vele mogelijkheden

Eén zuurdesemstarter, vele mogelijkheden
9 oktober 2019 Yoghurt.nl

Eén zuurdesemstarter, vele mogelijkheden

Zuurdesembrood vinden wij het lekkerste brood dat er is. De smaak en textuur zijn steviger en interessanter dan regulier brood uit de supermarkt. En met onze zuurdesemstarter is het erg simpel om zelf thuis zuurdesembrood te maken. Als je dat eenmaal gedaan hebt, wil je gewoonweg niet meer terug!

In principe is onze zuurdesemstarter bedoeld voor wit zuurdesembrood. Klik hier om te lezen hoe je een starterscultuur maakt met behulp van onze culturen. Maar wat als je liever een volkoren brood wilt maken? Zuurdesembrood is immers niet alleen wit. Het komt in heel veel verschillende, smakelijke variaties.

In dit artikel leggen we je uit hoe je, nadat je een zuurdesemstarter gemaakt hebt, heel eenvoudig over kunt schakelen op een ander soort meel. Op die manier kun je experimenteren met bijvoorbeeld spelt, kamut, rogge of gewoon volkoren tarwemeel. Net wat jij wil.

Voordat we verder gaan, willen nog wel even zeggen dat overschakelen van meel met gluten naar een glutenvrij meel best lastig en arbeidsintensief is. Wij raden daarom aan, om in dat geval op zoek te gaan naar een glutenvrij zuurdesemstarter. Dit zal je een hoop hoofdbrekens en mogelijke teleurstellingen voorkomen.

Voordat je overstapt…

->Breng je huidige starter weer tot leven met wit meel zoals aangegeven op de handleiding.
->Stap niet eerder over naar een ander type meel dan dat je starter minstens een week de tijd heeft gehad om weer op krachten te kopen en gezellig bubbelt en groeit.

Zo stap je over op een ander soort meel

  1. Verdeel je huidige zuurdesemstarter in tweeën en bewaar de ene helft in de koelkast als back-up.
  2. Onderhoud de back-up starter regelmatig met meel en water om er voor te zorgen dat het gezond blijft.
  3. Voedt de andere helft met het nieuwe meel en water en zorg dat alles op kamertemperatuur is. Zie ook stap 5 van ‘Hoe maak je zelf zuurdesem?’
  4. Na een aantal keer voeden met nieuw meel en water, moet je al kunnen zien dat het zuurdesem overgeschakeld is.
  5. Zodra het zuurdesem bubbelt en blijft groeien gedurende een week of iets langer, is het klaar om gebruikt te worden om brood van te bakken.

Tips en trucs

  • Elk soort meel heeft bepaalde unieke eigenschappen waardoor de omschakelingsperiode langer of korter kan duren. Dit merk je omdat je zuurdesem tijdelijk minder actief is.
  • Volkoren melen bevatten meer organismen die een zuurdesemstarter kunnen voorzien van gisten en bacteriën. Het kan dus heel goed zijn dat je zuurdesem ineens actiever wordt. Vice versa zul je mogelijk dus een lichte afname in activiteit bemerken.
  • Roggemeel met name is heel geschikt als basis voor een zuurdesemstarter.
  • Mocht je zuurdesem na een week of zo, evengoed nog niet echt op gang komen, probeer dan een combinatie van het originele meel waar je in het begin mee begon en het nieuwe meel waar je nu naar over wil stappen. Zodra je zuurdesem weer levendig wordt, laat je het oude meel weg.
  • Als echt niks werkt wanneer je over wil stappen naar een ander meel, dan heb je altijd nog je back-up in de koelkast. Nadat je die weer uit zijn winterslaap hebt gehaald en je een mooie hoeveelheid zuurdesem hebt, herhaal je de bovenstaande stappen gewoon maar dan met een ander soort meel. Zo lang je een back-up hebt, kun je dit proces zo vaak herhalen als je wilt.
Zuurdesemstarter bestellen

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken