Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Waarom zelf gefermenteerde groenten maken?

Waarom zelf gefermenteerde groenten maken?

Het inleggen van groenten is een eeuwenoude traditie. Al in oude geschriften en zelfs in de Bijbel vind je referenties naar gefermenteerde groenten. Men wist dat door de groenten in te leggen in zuur of zout, je de houdbaarheid drastisch kon verlengen met alle voordelen van dien.

Tegenwoordig hebben we koelkasten en kunnen we heel gemakkelijk ingelegde groenten bij de supermarkt kopen. Hiermee wordt de indruk gewekt dat zelf groenten fermenteren heel moeilijk is en dat je beter af bent ze gewoon in de winkel te kopen. Maar niets is minder waar. Zelf groenten fermenteren is een leuke en gezonde hobby die weinig geld en moeite kost. Het resultaat echter is een verzameling potten met heerlijke friszure, probiotische groenten die lang houdbaar zijn. Daar komt bij dat reguliere ingelegde groenten vaak toegevoegde suiker of zelfs zoetstoffen bevatten of andere onnodige toevoegingen bevatten. Door zelf je groenten te fermenteren zul je erachter komen dat dat helemaal niet nodig is.

En het is net al even aangestipt, maar zelfgemaakte gefermenteerde groenten zijn probiotisch. Dat betekent dat de melkzuurbacteriën die ontstaan tijdens het fermentatieproces, gunstig zijn voor een goede darmgezondheid. Ook dit is een streepje voor op zelf groente fermenteren versus kopen bij de supermarkt.

Heb je een groentetuin of een volkstuin? Dan weet je hoeveel groenten je daar uit kan verwachten in de zomer. Nu kun je je oogst natuurlijk heel makkelijk invriezen, maar overweeg eens om al dat lekkers, of in ieder geval een deel, te fermenteren. In tegenstelling tot koken gaan er nauwelijks voedingsstoffen verloren bij het fermenteren. Je zuurkool en ingelegde bietjes zijn in de winter dus bijna net zo voedzaam als in de zomer. Plus, je hebt hartje winter een schepje zon op je bord als je een pot gefermenteerde komkommerschijfjes openmaakt. Op die manier heb je nog meer plezier van je oogst.

Om het je nog makkelijker te maken kun je bij ons startersculturen voor gefermenteerde groenten en sterilock fermentatiepotten kopen die veel giswerk wegnemen. Het enige dat je hoeft te besluiten is welke groente je als eerste wilt gaan fermenteren.

Maak kennis met onze gefermenteerde groenten producten

 • Gefermenteerde groenten

  , ,
  Gefermenteerde groenten starterculturen voor ten minste 10 kilo gefermenteerde groenten. Met deze starterculturen kan je eenvoudig diverse groenten fermenteren zoals komkommer, selderij, bonen, bieten, asperges, paprika en nog veel meer.
  11,25
 • RotPot Kimchi

  , ,
  Complete kit om zelf kimchi te maken. De RotPot Kimchi wordt geleverd met een pittige kruidenmix. RotPot is een complete doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste smaakvolle kimchi maakt door middel van fermentatie. Ferme…wat? Fermenteren! Een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Kimchi is een Koreaans gefermenteerd, pittig bijgerecht op basis van Chinese kool. In West-Europa is Kimchi inmiddels mateloos populair geworden. Je komt het product steeds vaker tegen in food trucks en restaurants. Met de RotPot maak je hem eenvoudig zelf. Alles wat je nodig hebt zit in de doos. Alleen de verse groenten voeg je zelf toe. En dan heb je nog maar een klein beetje geduld nodig want jouw zelfgemaakte kimchi is al na een kleine week klaar om gegeten te worden.
  27,80
 • Pickle-pers Premium | 1,7l

  , ,
  Een Japanse tsukémono-pickle maak je door gezouten groenten een paar uur tot een paar dagen onder hoge druk te zetten. Een pickle-pers is een handig hulpmiddel om in no time gezonde en smakelijke pickles te maken. Door de druk en het zout wordt er vocht aan de groenten onttrokken. Hierdoor ontstaat er smaakconcentratie en een unieke knapperigheid. Je ontdekt je favoriete groenten opnieuw! Kenmerken van de pickle-pers:
  • Deksel sluit met twee vergrendelingen
  • Flexibele persdeksel met RVS-veer in het binnenwerk
  • Kleur: Aqua / Blauw
  • Inhoud: 1,7L
  Starten met fermenteren? Bestel dit product in combinatie met onze starter voor gefermenteerde groenten en/of het boek 'Tsukémono: snelle groentefermentaties uit Japan'.
  36,00

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken