Gratis verzending vanaf €40,-!

Wat is tempeh?

Wat is tempeh?

Wat is tempeh?

Iedereen die wel eens een Indonesische rijsttafel heeft besteld, kent tempeh als gebakken lekkernij. Hoewel er ook genoeg mensen zullen zijn die er liever iets anders voor in de plaats zullen bestellen. En dat is jammer, want tempeh is erg lekker, helemaal als je het zelf maakt. De door schimmel gefermenteerde sojabonenkoek komt oorspronkelijk uit Indonesië en Maleisië. Hij verschijnt tegen het eind van de 19e eeuw voor het eerst in de literatuur, eerst in een woordenboek en later in kookboeken en zelfs wetenschappelijke publicaties. Men kwam er namelijk achter dat het de schimmel Rhizopus oligosporus was die voor de fermentatie zorgt. En een gevolg daarvan is dat het de sojabonen aan elkaar doet plakken tot een soort cake.

Tempeh is een eiwitrijke, vitaminerijke en makkelijk te verteren sojakoek en dat maakt het bijna 100 jaar later nog altijd een populaire keuze als vleesvervanger. De smaak van verse tempeh is nootachtig en ruikt een beetje naar paddestoelen. Verder is de smaak neutraal. Tijdens de bereiding kun je er van alles mee doen: marineren, bakken, frituren. Dat laatste versterkt de nootachtige smaak nog meer.

Fermentatie vind dus plaats door middel van bovengenoemde schimmel. En deze zit in onze handige fermentatie-starter voor tempeh. Het is aan te raden om wat zuur in de vorm van azijn, zuurkoolsap of wei (van melk) toe te voegen. Omdat je geen zout gebruikt tijdens het maken van tempeh, is het blootgesteld aan kwalijke bacteriën. Door de pH van tempeh te verlagen met behulp van een zuur, bescherm je tempeh en is het langer houdbaar.

Al met al is tempeh dus een bijzonder voedzaam en smakelijk alternatief voor vlees. En door het zelf te maken, garandeer je jezelf van de beste smaak!

Maak kennis met onze tempehproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken