Gratis verzending vanaf €40,-!

Hoe maak je zelf tempeh?

Hoe maak je zelf tempeh?

Hoe maak je zelf tempeh?

Onze soja-vrije tempeh starter kun je gebruiken om sojabonen of andere bonen op een heel eenvoudige manier te fermenteren. Tempeh is een prima alternatief voor vlees en kan op veel verschillende manieren verwerkt worden in gerechten.

Ter voorbereiding moet je eerst de bonen naar jouw keuze ontvliezen. Dit doe je als volgt:

 1. Doe twee cups gedroogde bonen naar keuze in een kom met ruim water en week ze 10 -12 uur of gedurende de nacht.
 2. Masseer de bonen met je handen totdat alle bonen gebroken zijn. De vliesjes drijven vanzelf naar boven.
 3. Gebruik een zeef of vergiet om het water af te gieten. Dit moet meerdere keren gedaan worden om alle vliesjes te verwijderen.

Je bent nu klaar om te beginnen met zelf tempeh maken.

 1. Kook de geweekte bonen 20 minuten tot 1 uur totdat ze net zacht beginnen te worden. Als je een mengsel van verschillende bonen wilt gebruiken, kook ze dan apart om zo rekening te houden met verschillende kooktijden. Spoel het kookwater na de tijd weg.
 2. Droog de bonen grondig met een theedoek.
 3. Doe de bonen in een kom en laat ze afkoelen tot 36˚ Celsius.
 4. Voeg 2 el gedestilleerde witte azijn toe en roer goed door.
 5. Voeg nu de inhoud van het zakje startersculturen toe en roer goed door.
 6. Verdeel de bonen in een bak in een laag van ongeveer 3 cm dik en leg het deksel er los op. (Je kan ook een plastic zak gebruiken waar je gaatjes in prikt.)
 7. Fermenteer de bonen op een temperatuur van 29˚ – 33˚ Celsius gedurende 24 – 48 uur. Controleer de temperatuur met een thermometer die je in de bonen steekt.
 8. Na 24 uur zul je witte spoorvorming zien ontstaan dat zich langzaam over de bonen verspreidt. Na 36 – 48 uur zijn de bonen getransformeerd in een stevige massa die bijeen gehouden wordt door de witte sporen.
 9. Wanneer de tempeh klaar is, doe je hem in een bewaardoos en zet het in de koelkast. Dit stopt ook het fermentatie proces.

Je tempeh is nu klaar voor gebruik! Snij er plakjes van die je bakt, marineert of roerbakt. Verse tempeh blijft ongeveer 10 dagen goed in de koelkast, of 12 maanden wanneer je het invriest. Pak het wel goed in om vriesbrand te voorkomen.

Zo zie je, zelf tempeh maken is niet moeilijk en het resultaat is erg lekker. En met onze startersculturen ben je altijd verzekerd van een goed resultaat.

Maak kennis met onze tempehproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken