Gratis verzending vanaf € 50,-!

Waarom zelf zuurdesembrood maken?

Waarom zelf zuurdesembrood maken?

Waarom zelf zuurdesembrood maken?

Brood is het onderwerp in veel spreekwoorden en gezegden en allemaal geven ze aan hoe belangrijk het is in ons dagelijkse voedingspatroon. Op dit moment eten we gemiddeld 49 kilo brood per persoon per jaar hier in Nederland. Dit omvat zowel brood dat gekocht wordt, als zelfgemaakt brood. Gemiddeld komt dit neer op 4 sneetjes brood per dag. Iets dat we zo vaak eten is de moeite waard om onder de loep te nemen om te zien of we een zo gezond mogelijke versie daarvan kunnen maken.

Want waarom is zuurdesembrood gezond? Allereerst omdat het fermentatieproces met behulp van zuurdesem bepaalde stoffen als fytinezuur grotendeels afbreekt. Hierdoor is zuurdesembrood gezonder omdat het de opname van vitamine en mineralen ten goede komt. Ook wordt er tijdens het fermenteren een bepaalde hoeveelheid gluten afgebroken. Zuurdesembrood is niet glutenvrij, maar kan door de afname van de hoeveelheid gluten vaak wel beter verdragen worden door mensen die er gevoelig voor zijn.

Een ander voordeel van zelf zuurdesembrood maken, is dat je 100% zeker bent van wat er in het brood gaat. Geen vreemde vulmiddelen, conserveringsmiddelen of onbekende vezels. In zijn puurste vorm bestaat zuurdesembrood uit meel, water, zout en een desem. Gebruik de beste kwaliteit meel die je kan vinden en door het fermentatieproces profiteer je dus volop van alle voedingswaardes.

Zelf zuurdesembrood maken is ook gewoon erg leuk en leerzaam. Het hele proces van verzuren en rijzen is al een schoolproject waard. Als je kinderen hebt, is het erg leuk om ze hierbij te betrekken. En heb je eenmaal een actief en gezond desem, dan kun je er alle kanten mee op. Brood bakken is uiteraard het eerste waar men aan denkt, maar je kan het ook gebruiken om beslag voor pannenkoeken te fermenteren. Voeg wat toe aan een beslag zonder eieren en laat dit gedurende de nacht staan. Roer ’s ochtends goed door met eieren en je hebt heerlijke en zeer voedzame pannenkoekjes.

Lijkt het jou wel wat om hiermee aan de slag te gaan, maar zie je het niet zitten om zelf een desem te maken? Onze starterscultuur voor zuurdesem garandeert je een uitstekend resultaat, keer op keer.

Maak kennis met onze broodproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken