Gratis verzending vanaf € 50,-!

Wat is zuurdesembrood?

Wat is zuurdesembrood?

Wat is zuurdesembrood?

In de supermarkt en bij de reguliere bakken vind je veelal brood dat gemaakt is op basis van (bakkers-) gist. Dit is een lang houdbare gist die snel werkt en dus goed te gebruiken is voor brood dat op grote schaal geproduceerd moet worden. Maar wanneer je je verdiept in traditionele bereidingen van veelgebruikte voedingsmiddelen, stuit je al gauw op zuurdesembrood.

Het grote verschil met regulier gist en zuurdesem, is dat je een zuurdesem of desem maakt met behulp van volkoren meel, water en de sporen en gisten die van nature in je omgeving voorkomen. Dit betekent dus dat elk desem verschillend is en dus een verschillend resultaat kan geven. Maar dit betekent ook dat het brood dat je zelf bakt met behulp van een zuurdesem, keer op keer anders kan smaken.

Zuurdesem is een langzaam proces waarbij je allereerst de tijd moet nemen om een desem starter te produceren en vervolgens om er brood mee te maken. Hier zit een aantal grote voordelen aan en die kun je lezen in ons artikel ‘Waarom zelf zuurdesembrood maken?’. Maar dit langzame proces is ook meteen de reden waarom men in de broodbak industrie er voor kiest om regulier gist te gebruiken. Het rijzen en vergisten van het brood gaat daarmee stukken sneller.

Zuurdesembrood kenmerkt zich door een stevige structuur en een licht-zure smaak. Hoe langer het brood de tijd heeft gehad om te verzuren, des te intenser de smaak. Veel mensen vinden die smaak erg prettig en zelfgemaakt zuurdesembrood is vanwege het feit dat het vers gebakken is, daarom nog lekkerder en zal erg snel opgegeten worden!

Maak kennis met onze broodproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken