Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Hoe maak je zelf karnemelk?

Hoe maak je zelf karnemelk?

Zelf karnemelk maken is eenvoudig

Tuurlijk, je kan heel eenvoudig naar de supermarkt wandelen om daar een pak karnemelk te kopen. Niks moeilijks aan. Maar zelf karnemelk maken heeft toch iets speciaals. En dat niet alleen, door thuis karnemelk te maken leer je meer over het bereidingsproces en bepaal je helemaal zelf welke melk je ervoor wilt gebruiken. Bovendien is het eenvoudig. Karnemelk kan worden bereid op kamertemperatuur, zonder yoghurtmaker. Het enige wat je nodig hebt zijn de karnemelkculturen, een weckfles of een glazen pot met deksel en melk naar keuze. En natuurlijk een plekje op je aanrecht!

Stappenplan voor het maken van karnemelk

Om zelf karnemelk te maken doorloop je onderstaande stappen.

Benodigdheden:

  • weckfles of glazen pot met deksel
  • 1 liter melk
    1. Los de inhoud van één zakje karnemelk culturen op in een liter ongekoelde melk (bij voorkeur in een weckfles/glazen pot met deksel). Laat dit 24 uur staan op kamertemperatuur.
    2. Na 24 uur is de karnemelk klaar. Roer de karnemelk door en neem 5 eetlepels af voor een volgende bereiding. Doe dit vóór consumptie, koeling of extra toevoegingen. Het restant kun je opdrinken en is 48 uur houdbaar in de koelkast.
    3. Doorkweken kan door de 5 eetlepels karnemelk van de laatste bereiding te mengen met een nieuwe hoeveelheid melk. Je kunt de hoeveelheid melk variëren van 400 ml tot een maximum van 1 liter, afhankelijk van de hoeveelheid karnemelk die je wil bereiden. Gebruik in alle gevallen wel 5 eetlepels karnemelk. Laat de nieuwe bereiding 24 uur staan op kamertemperatuur.
    4. Stap 2 en 3 kunnen herhaald worden. Een goede hygiëne is bij het kweken vereist. Na ongeveer 2-3 weken wordt aangeraden een nieuw zakje te gebruiken. Dit om de inwerking van bacteriën, die het product ongeschikt voor consumptie maken, te voorkomen. Wil je zuurdere of dikkere karnemelk? Laat de bereiding langer dan 24 uur staan of voeg meer dan 5 eetlepels van de vorige bereiding toe.

Maak kennis met onze karnemelkproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken