Karnemelk
Voor veel Nederlanders is karnemelk dé manier om de dag te beginnen. Een heerlijke, frisse karnemelk op een warme zomerdag is een echte klassieker. Maar wat is karnemelk nu eigenlijk?
Hoe wordt karnemelk gemaakt?
Vroeger werd karnemelk gemaakt door verzuurde room te karnen. Dit gebeurde in een zogenaamde karnton. De verzuurde room werd met een stok omhoog en omlaag geklopt. Hieronder klonterde het melkvet samen, wat vervolgens als boter omhoog kwam drijven. De boter werd afgeschept en wat overbleef was een zure vloeistof: karnemelk! Tegenwoordig wordt karnemelk in een fabriek gemaakt door magere melk met melkzuurbacteriën te mengen. De lactose wordt hierdoor omgezet in melkzuur en dit geeft de zure smaak. In sommige biologische winkels of boerderijwinkels wordt nog wel ouderwetse karnemelk verkocht.
Karnemelk, buttermilch en buttermilk
Niet alleen de Nederlanders lusten graag een glaasje karnemelk, ook de Duitsers drinken het graag. Daar heet het buttermilch. Ook in België kun je het vinden onder de naam botermelk. En in Amerika heet het buttermilk en wordt het gebruikt om onder andere pannenkoekjes mee te maken. Aan deze benamingen zie je dus de oorspronkelijke manier van karnemelk maken terug.