Hoe maak je zelf kombucha?
Om zelf kombucha te maken heb je niet veel nodig, ook kost het niet veel tijd anders dan de wachttijd. De volgende dingen heb je nodig:
- 1 zakje Kombucha starter
- Water
- Suiker
- Zwarte thee zonder smaak, in zakjes
- Witte azijn
- Glazen pot met een inhoud van 1 liter
- Koffiefilter of kaasdoek
- Weegschaal en lepels
- Thermometer
Om te kunnen beginnen met het maken van kombucha, moet je de starter eerst activeren. Die doe je als volgt:
- Combineer 750 ml heet water met 50 gram suiker in de glazen pot en roer totdat de suiker is opgelost.
- Voeg 2 zakjes zwarte thee toe en laat ten minste 10 minuten trekken. Verwijder de theezakjes en laat de thee afkoelen tot 20˚ – 30˚
- Voeg 120 ml witte azijn en de kombucha starterscultuur toe aan de thee.
- Maak een koffiefilter of stuk kaasdoek vochtig met witte azijn en plaats dat op de pot. Zet vast met een elastiek.
- Laat het mengsel ongestoord fermenteren op een plek uit de zon op kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 30 dagen. Maak het koffiefilter of de stof dagelijks nat met azijn. Dit helpt schimmelvorming voorkomen.
- Na 30 dagen is de kombucha geactiveerd en kun je je eerste batch gaan maken!
Het resultaat na activering is waarschijnlijk te zuur om te drinken, maar smaakt wel erg lekker als dressing of in een marinade. Gooi het dus niet weg!
Zodra je SCOBY of kombucha zwam geactiveerd is, ben je kaar om kombucha te maken. Dat doe je op de volgende manier:
- Combineer 750 ml heet water met 50 gram suiker in de glazen pot en roer totdat de suiker is opgelost.
- Voeg 2 zakjes zwarte thee toe en laat ten minste 10 minuten trekken. Verwijder de theezakjes en laat de thee afkoelen tot 20˚ – 30˚
- Voeg de kombucha zwam toe aan de thee.
- Maak een koffiefilter of stuk kaasdoek vochtig met witte azijn en plaats dat op de pot. Zet vast met een elastiek.
- Laat het mengsel ongestoord fermenteren op een plek uit de zon op kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 7 – 30 dagen. Maak het koffiefilter of de stof dagelijks nat met azijn. Dit helpt schimmelvorming voorkomen.
- De kombucha is klaar wanneer hij lekker smaakt! Licht-zuur en zoetig, fris van smaak.
- Houd wat thee achter voor de volgende batch en herhaal dit proces.
Op een gegeven moment kan er een nieuwe zwam ontstaan, een ‘dochterzwam’. Vanaf dat moment is het niet meer nodig om azijn toe te voegen. De verhoudingen thee, suiker, water en azijn verandert naarmate de zwam groeit. Dit zijn de verhoudingen:
Eind hoeveelheid | 1 liter zonder zwam | 1 liter met zwam | 2 liter met zwam |
Heet water | 500-750 ml | 500-750 ml | 1 ½ – 2 liter |
Suiker | 50 gram | 50 gram | 100 gram |
Thee | 2 zakjes | 2 zakjes | 4 zakjes |
Azijn | 120 ml | – | – |
Thee van vorige productie | – | 120 ml | 240 ml |
Met deze vier ingrediënten en een kombucha zwam kun je dus eindeloos kombucha maken!