Wat is kombucha?
De herkomst van kombucha is niet duidelijk. Het zou in China ontstaan zijn om later via Rusland de weg naar de winkels en keukenkasten van hippe foodies te vinden. Maar het kan ook op een heel andere manier ontstaan zijn. Het is gewoon niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat kombucha een bijzonder probiotisch drankje is. De drank op basis van thee en suiker wordt gefermenteerd door middel van toevoeging van bacteriën. Deze vormen tijdens de fermentatie een dikke, gelei-achtige laag die SCOBY of kombucha zwam genoemd wordt. De bacteriën en gisten eten de suiker in de thee en produceren daarbij koolzuurgas, alcohol, azijnzuur, gluconzuur, foliumzuur en melkzuur. Bijzonder weetje: geen twee kombucha SCOBY’s zijn gelijk.
De geur van kombucha is licht bierachtig en de smaak wordt met dat het langer fermenteert zuurder. Hoe langer de kombucha laat fermenteren, des te meer suikers er worden omgezet en hoe zuurder het resultaat is. Dat heb je zelf in de hand. In het artikel ‘Hoe maak je zelf kombucha’ lees je meer over hoe je dit aanpakt en wat je verder met de kombucha smaak kunt doen.
De SCOBY heeft, zoals ook bij water- en melkkefir, de neiging zich te vermeerderen. In het geval van kombucha kan dat een tweede, losse schijf zijn, of gewoon een extra laag waardoor hij steeds een beetje dikker wordt. Door hem af en toe te splijten houd je hem onder de duim. Een centimeters dikke, zure kombucha zwam kun je prima delen zodat een ander ook aan de slag kan met zelf kombucha maken.