Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Wat is kombucha?

Wat is kombucha?

De herkomst van kombucha is niet duidelijk. Het zou in China ontstaan zijn om later via Rusland de weg naar de winkels en keukenkasten van hippe foodies te vinden. Maar het kan ook op een heel andere manier ontstaan zijn. Het is gewoon niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat kombucha een bijzonder probiotisch drankje is. De drank op basis van thee en suiker wordt gefermenteerd door middel van toevoeging van bacteriën. Deze vormen tijdens de fermentatie een dikke, gelei-achtige laag die SCOBY of kombucha zwam genoemd wordt. De bacteriën en gisten eten de suiker in de thee en produceren daarbij koolzuurgas, alcohol, azijnzuur, gluconzuur, foliumzuur en melkzuur. Bijzonder weetje: geen twee kombucha SCOBY’s zijn gelijk.

De geur van kombucha is licht bierachtig en de smaak wordt met dat het langer fermenteert zuurder. Hoe langer de kombucha laat fermenteren, des te meer suikers er worden omgezet en hoe zuurder het resultaat is. Dat heb je zelf in de hand. In het artikel ‘Hoe maak je zelf kombucha’ lees je meer over hoe je dit aanpakt en wat je verder met de kombucha smaak kunt doen.

De SCOBY heeft, zoals ook bij water- en melkkefir, de neiging zich te vermeerderen. In het geval van kombucha kan dat een tweede, losse schijf zijn, of gewoon een extra laag waardoor hij steeds een beetje dikker wordt. Door hem af en toe te splijten houd je hem onder de duim. Een centimeters dikke, zure kombucha zwam kun je prima delen zodat een ander ook aan de slag kan met zelf kombucha maken.

Maak kennis met onze kombuchaproducten

 • Sale
  Oorspronkelijke prijs was: €16,40.Huidige prijs is: €13,10.

  Kombucha

  , ,
  Startercultuur in gedroogde vorm voor de bereiding van verse kombucha. Altijd al je eigen kombucha willen bereiden? Met deze zwam (SCOBY) van Cultures for Health wordt dat wel heel erg eenvoudig! Je voegt de zwam toe aan thee en het fermentatieproces kan beginnen. Het resultaat? Een sprankelende fris-zure kombuchadrank vol probiotica! Met de juiste omstandigheden en hygiëne kan de zwam zeer vaak hergebruikt worden. Ieder zakje bevat 1 gedehydrateerde kombucha-startercultuur (SCOBY) en vijf ph-strips. Meer informatie over kombucha vind je hier. Houdbaar tot september 2024.  
  Oorspronkelijke prijs was: €16,40.Huidige prijs is: €13,10.
  Oorspronkelijke prijs was: €16,40.Huidige prijs is: €13,10.
 • Uitverkocht
  82,35

  KefirKo Kombucha Fermenter met standaard en kraantje (7l)

  , ,
  Bereid je eigen kombucha in deze handige Kombucha Fermenter van KefirKo. Met een capaciteit van maar liefst 7 liter, heb je altijd voldoende verse kombucha in huis. Dankzij het speciale deksel dat zorgt voor een actieve luchtstroom is deze glazen pot perfect voor de activatie en het doorkweken (brouwen) van kombucha. Door de houten standaard en het kraantje, schenk je de verse kombucha eenvoudig over in een drinkbeker- of glas.
  82,35
  82,35
 • KefirKo Kombucha Fermenter (7l)

  , ,
  Bereid je eigen kombucha in deze handige Kombucha Fermenter van KefirKo. Met een capaciteit van maar liefst 7 liter, heb je altijd voldoende verse kombucha in huis. Dankzij het speciale deksel dat zorgt voor een actieve luchtstroom is deze glazen pot perfect voor de activatie en het doorkweken (brouwen) van kombucha.
  72,05

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken