Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Waarom zelf kwark maken?

Waarom zelf kwark maken?

Zoals je  op de pagina ‘Wat is kwark’ hebt kunnen lezen, is kwark uit de supermarkt van een andere klasse dan de originele kwark gemaakt met kaasbacteriën en stremsel. Dat zelfgemaakte kwark niet alleen veel lekkerder is, maar dat het ook nog eens heel eenvoudig en erg gezond is, lees je hier.

Laten we eerst eens naar de gezondheidsvoordelen van kwark kijken.

Zelfgemaakte kwark is probiotisch

Net als elk ander melkproduct dat gefermenteerd is met een rijke starterscultuur, is zelfgemaakte kwark probiotisch vanwege het brede scala aan bacteriën dat ons starterscultuur bevat. Reguliere kwark uit de supermarkt moet volgens de Warenwet wel aan een aantal vereisten voldoen, maar het hoeft niet probiotisch te zijn. Het moet aangezuurd worden met melkzuurbacteriën zodat de melk verzuurd, maar meer ook niet. Je moet je voorstellen dat om melk te laten fermenteren je veel meer verschillende bacteriën tot je beschikking hebt dan de twee typen die in massaproductie gebruikt worden. Dit hoef je overigens niet zelf uit te vogelen. Onze startersculturen zijn van de beste kwaliteit en bevatten de perfecte combinatie probiotica om de melk niet alleen te verzuren, maar ook probiotisch te maken. En voor onze kwark-culturen is dat niet anders.

Zelfgemaakte kwark is eiwitrijk

Kwark is ook eiwitrijk. Doordat je het uit laat lekken, wordt de kwark geconcentreerder als het ware. Een deel van het vocht laat je uitlekken en wat achterblijft zijn onder andere de eiwitten. Je hebt gram voor gram minder kwark nodig dan bijvoorbeeld yoghurt om een bepaalde hoeveelheid eiwitten te nuttigen. Het eiwitgehalte in kwark varieert onderling ook wat en dat heeft er mee te maken of je volle, halfvolle of magere melk gebruikt. Hoe magerder de melk, des te meer eiwitten er in de kwark zitten. Om ongeveer 400 ml kwark te maken heb je 1 liter melk nodig, ongeacht of dit volle of magere melk is. Maar in magere melk zit dus veel minder vet en daarom naar verhouding meer eiwitten. Dit zorgt er dus voor dat magere kwark eiwitrijk is.

Zelfgemaakte kwark is veelzijdig

Andere voordelen van kwark zijn dat het zowel zoet als hartig erg lekker is. Je kan er dus veel mee variëren. Ook kun je kwark in recepten verwerken waar yoghurt gebruikt wordt. Vervang het bijna 1 op 1 en voeg een beetje extra melk of water toe om de juiste consistentie te krijgen voor het recept.

Zelfgemaakte kwark is probiotisch. En het fermenteren zorgt er voor dat het voor veel mensen die normaal gesproken niet goed reageren op melk, zelfgemaakte kwark wel kunnen eten. Het verzuren van de melk zorgt er namelijk voor dat de melksuikers afgebroken worden. Hierdoor wordt het beter verdragen. Zelfgemaakte kwark past dus om verschillende redenen heel goed in een gezond voedingspatroon!

Maak kennis met onze kwarkproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken