Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Wat is kwark?

Wat is kwark?

Kwark

Verschillen kwark en yoghurt

Heb jij je wel eens afgevraagd wat kwark nu precies is? Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark. Om eenzelfde consistentie te bereiken voor supermarkt bereidingen, wordt er ook wel melkpoeder aan kwark toegevoegd. Dit geeft een dikke, stevige kwark. Huisgemaakte kwark kan dunner of lobbiger zijn. Maar uiteindelijk is het wel kwark.

Wat is kwark dan wel?

Kwark en yoghurt lijken dus misschien veel op elkaar, maar het zijn twee heel verschillende producten. Kwark is een voorloper van kaas, een verse kaas. De Franse benaming van kwark laat dit duidelijk zien. Zij verwijzen naar kwark als ‘fromage frais’. In klassieke kwark wordt namelijk naast melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd. Dit cruciale ingrediënt zorgt dus voor het grote verschil tussen kwark en yoghurt.

Echte kwark, en hiermee bedoelen we kwark die bereid is uit alleen koemelk met ‘kaas’ bacteriën is eigenlijk niet meer te krijgen. Het vergemakkelijken van het productieproces om sneller en goedkoper kwark te produceren heeft er voor gezorgd dat kwark tegenwoordig gemaakt wordt met yoghurtbacteriën. ‘Volle’ kwark uit de supermarkt wordt ook veelal niet meer gemaakt van volle koemelk, maar van magere koemelk en verder aangedikt met room. Op die manier wordt het vetgehalte verhoogd zodat het volgens de Warenwet ‘kwark’ mag heten.

Kwark zelf maken

Bij ons kun je startersculturen voor kwark kopen die zowel probiotisch als vegetarisch zijn. Om zelf kwark te maken heb je geen stremsel nodig en bepaal je zelf of je volle, halfvolle of magere melk wilt gebruiken. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je op de pagina ‘Zelf kwark maken’.

Maak kennis met onze kwarkproducten

 • Uitverkocht
  11,25

  Kwark

  ,
  Let op: om kwark te kunnen maken van Yoghurt.nl heb je een notenmelkzak nodig. Kwark starterculturen voor ten minste 50 bereidingen. De zelfgemaakte kwark heeft een pure en romige smaak en heeft een aangename lobbige structuur. Heerlijk als dessert of bijvoorbeeld bij het ontbijt! Voor het bereiden van de kwark heb je geen yoghurtmaker nodig. Wel heb je een notenmelkzak nodig. De gebruiksaanwijzing van de kwark is gebaseerd op het gebruik van een notenmelkzak. Benieuwd naar hoe je onze kwark maakt? Bekijk de video met bereidingsinstructies.
  11,25
  11,25
 • Uitverkocht
  24,15

  Pakket Kwark

  , ,
  Altijd al eens zelf kwark willen maken? Met dit pakket ben je klaar voor de start! Hierin zit alles wat je nodig hebt om zelf kwark te kunnen bereiden. In dit pakket: 1. Kwark 2. Notenmelkzak 3. Plastic Weckfles / Schenkkan  
  24,15
  24,15

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken