Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Hoe maak je zelf kwark?

Hoe maak je zelf kwark?

Zelf kwark maken is een erg leuk en simpel klusje.

Je hebt er weinig speciale hulpmiddelen voor nodig en je kan het makkelijk ‘negeren’. Geen tussentijdse controles of vele handelingen vereist. Alle hulpmiddelen die je nodig hebt, kun je overigens bij ons bestellen. Dit is aan te raden om in huis te hebben:

 • 1 liter melk, koemelk, geitenmelk of schapenmelk op kamertemperatuur
 • 1 zakje Kwark startersculturen
 • Een glazen pot van 1 liter, gesteriliseerd in kokend heet water of in de vaatwasser op het heetste programma
 • Een notenmelkzak
 • Een kom
 • Een plastic lepel

Zelf kwark maken doe je zo:

 1. Schenk 1 liter melk in de glazen pot en strooi de inhoud van 1 zakje kwark startersculturen er bij.
 2. Roer met de plastic lepel even door tot de culturen opgelost zijn.
 3. Dek de pot af met een stukje keukenpapier of een koffiefilter en laat 48 uur staan op kamertemperatuur.
 4. Na 48 uur zal de melk dik en lobbig zijn. Proef even of het zuur genoeg is. Zo niet, laat nog 6 – 12 uur staan en controleer af en toe de smaak.
 5. Zodra de smaak naar je zin is, schenk je de verzuurde melk in de notenmelkzak en hang je die op met een kom eronder om uit te lekken.
 6. Na ongeveer 12 uur is de kwark voldoende uitgelekt. Je zal 1/2 gewicht overhouden van de oorspronkelijke hoeveelheid.
 7. Doe de kwark in een schone glazen pot en bewaar in de koelkast. De kwark kan direct genuttigd worden.

Doorfermenteren met kwark is ook niet moeilijk. Neem voordat je de kwark uit laat lekken eerst 5 eetlepels apart en roer die door een nieuwe liter melk en herhaal het proces vanaf stap 3. Na 2 – 3 weken zul je merken dat de melk steeds langer nodig heeft om dik en zuur te worden. Dit geeft aan dat de culturen zwakker worden. Tijd om een nieuw zakje startersculturen aan te spreken. Op deze manier kun je met 1 verpakking van 3 zakjes ongeveer 14 liter kwark maken.

Even een pauze nemen van zelf kwark maken kan ook. Neem dan 5 eetlepels van de laatste keer dat je kwak maakt en doe die in een glazen pot met genoeg melk zodat het onder staat en zet dit in de koelkast. Op deze manier blijft het cultuur ongeveer een maand zeer goed houdbaar. Om het cultuur weer te kunnen gebruiken, laat je het eerst weer op kamertemperatuur komen. Daarna volg je gewoon de stappen om kwark te maken zoals je gewend bent.

Je ziet het, kwark maken is niet moeilijk en geeft een heerlijk huisgemaakt product waar je gegarandeerd van zult genieten!

Maak kennis met onze kwarkproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken