Fermenteren, wat is dit eigenlijk?
Alle startersculturen van Yoghurt.nl zorgen voor fermentatie. Maar wat is fermentatie nu eigenlijk?
In de periode dat er nog geen koelkast bestond fermenteerde bijna iedereen zijn voedsel. Kool werd bijvoorbeeld zuurkool en melk yoghurt. Door het fermenteren bleven rottingsbacteriën buiten de deur en kon het voedsel veel langer bewaard blijven. Omdat er nog geen gepasteuriseerde melk bestond, namen schippers bijvoorbeeld kefir mee aan boord. Tijdens hun reis konden ze de Kefir veel langer bewaren vanwege de lage zuurgraad. Op Yoghurt.nl hebben we melkkefir en waterkefir.
Kefir bestellenFermenteren is, naast handig, ook erg gezond. Gefermenteerde producten stimuleren namelijk gezonde bacteriën in onze darmen. Geen wonder dat men ook internationaal gek is op fermenteren. Japanners eten bijvoorbeeld natto (gefermenteerde sojabonen) en Japanners eten Kimchi, een soort geruide zuurkool.
Wat is fermenteren?
Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. In onze producten (yoghurt, karnemelk en Kefir) wordt dit gedaan door middel van bacteriën en gisten en niet door schimmels. De bacteriën en gisten zitten in onze startersculturen en worden ”tot leven gewekt” door ze toe te voegen aan melk. De startersculturen zorgen ervoor dat de suikers (lactose) in melk worden omgezet in goede melkzuren. Tevens maken de bacteriën enzymen aan die koolhydraten en eiwitten afbreken en de smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product veranderen.
Wat zijn de voordelen van fermenteren?
Door de omzetting van lactose in melkzuur zijn de producten vaak beter verteerbaar. Fermenteren zorgt er ook voor dat de goede bacteriën zich vermenigvuldigen, waardoor het eindproduct boordevol rechtsdraaiend, probiotische melkzuurbacteriën zit. Bacteriën zijn erg belangrijk voor je weerstand en een goed functionerende darmflora. Een goede darmflora heeft vervolgens weer effect op je algemene gezondheid. Op Yoghurt.nl kun je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte Yoghurt en de gezondheidsvoordelen van Kefir en Karnemelk.
Zelf fermenteren?
Zelf fermenteren is erg gemakkelijk. In feite doen de bacteriën en gisten het werk voor je en is het een kwestie van de juiste ingrediënten samenvoegen. In het geval van Yoghurt, Kefir en Karnemelk is dit een juiste mix van goede bacteriën en gisten en melk. De soorten bacteriën en gisten verschillen per product.
Kefir en Karnemelk kunnen op kamertemperatuur worden bereid en voor het maken van yoghurt is een yoghurtmaker nodig. De yoghurtbacteriën en gisten worden namelijk enkel actief op hogere temperaturen.
Yoghurt bestellen Kefir bestellen Karnemelk bestellenWe hebben een elektrische yoghurtmaker en een stroomloze yoghurtmaker in ons assortiment
Yoghurtmaker bestellenSinds kort hebben we ook startersculturen voor gefermenteerde groenten. Hiervoor heb je ook een sterilock fermentatiepot nodig. Met onze starter fermenteer je eenvoudig je eigen groenten zoals bieten, kool, komkommers, tomaten en nog veel meer. Je kan hier bijvoorbeeld ook zuurkool maken!
Mocht je vragen hebben over onze producten of fermenteren in het algemeen neem dan gerust contact op via info@yoghurt.nl
Reacties (29)
-
Beste, kunt u mij vertellen hoeveel hertz de electricice yogurt maker is? Ik woon nl niet in Nederland?
-
Beste Gaan,
Bedankt voor je vraag. De yoghurtmaker is 50hz.
Groetjes,
Sophie
Klantenservice
Yoghurt.nl
-
-
Tegenwoordige karnemelk is geen echte karnemelk meer, maar aangezuurde melk.
-
Hallo Eppie,
In feite is karnemelk ook gewoon aangezuurde melk. Ook vroeger, toen het een bijproduct was van het maken van boter, was het aangezuurde melk. Aan het eindproduct is dus niks veranderd, alleen de manier van bereiden. Je voegt nu melkzuurbacteriën direct toe aan melk en laat het fermenteren. De traditionele manier was het toevoegen van melkzuurbacteriën aan melk, flink roeren zodat boter ontstaat en de aangezuurde melk is karnemelk.
-
-
Geachte,
ik lees karnemelk , kan men deze zelf maken?of is dit gefermenteerde melk?-
Beste Gustaaf,
Dit kan men inderdaad zelf maken. Karnemelk is niets anders dan gefermenteerde melk. Vroeger was dit een bijproduct van boter maken. De boter kwam aan de oppervlakte en de melk eronder fermenteerde tot karnemelk. Nu kan men het doen zonder boter te maken, door karnemelk culturen toe te voegen aan melk.
Sophie
Yoghurt.nl
-
-
Goedemorgen,
Is de yoghurt die ik maak met de yoghurtmaker lactosevrij?
Ik ging er vanuit dat dit het geval is maar zag bij kefir species staan dat deze lactosevrij is. Is redelijk belangrijk voor mij aangezien ik helaas snel last krijg na eten van lactosehoudende producten.
Met vriendelijke groet,
Nel Beekman-
Beste Nel,
Bedankt voor je bericht. Zelfgemaakte yoghurt bevat weinig of geen lactose. Dit in tegenstelling tot supermarkt yoghurt. Deze yoghurt wordt in een relatief korte tijd bereid en bevat daardoor nog veel lactose.
Groetjes,
Sophie
Klantenservice
Yoghurt.nl
-
-
Hoi, mijn yoghurt heeft een week staan fermenteren. Is deze nog eetbaar ? Het ruikt familiair maar ik weet niet of ik ze nog kan eten.
-
Beste Luna,
Ik zag je vraag op onze website. Als het een week heeft gefermenteerd zou ik het niet meer eten. Na het fermenteren moet het namelijk gekoeld worden bewaard. Yoghurt kan je niet bewaren buiten de koelkast.
Met vriendelijke groet
Bert
Yoghurt.nl
-