Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Fermenteren, wat is dit eigenlijk?

Fermenteren, wat is dit eigenlijk?
30 juni 2017 Yoghurt.nl

Fermenteren, wat is dit eigenlijk?

Alle startersculturen van Yoghurt.nl zorgen voor fermentatie. Maar wat is fermentatie nu eigenlijk?

Yoghurt is het resultaat van fermentatie. In dit blogbericht lees je meer over fermentatie.

In de periode dat er nog geen koelkast bestond fermenteerde bijna iedereen zijn voedsel. Kool werd bijvoorbeeld zuurkool en melk yoghurt. Door het fermenteren bleven rottingsbacteriën buiten de deur en kon het voedsel veel langer bewaard blijven. Omdat er nog geen gepasteuriseerde melk bestond, namen schippers bijvoorbeeld kefir mee aan boord. Tijdens hun reis konden ze de Kefir veel langer bewaren vanwege de lage zuurgraad. Op Yoghurt.nl hebben we melkkefir en waterkefir.

Kefir bestellen

Fermenteren is, naast handig, ook erg gezond. Gefermenteerde producten stimuleren namelijk gezonde bacteriën in onze darmen. Geen wonder dat men ook internationaal gek is op fermenteren. Japanners eten bijvoorbeeld natto (gefermenteerde sojabonen) en Japanners eten Kimchi, een soort geruide zuurkool.

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. In onze producten (yoghurt, karnemelk en Kefir) wordt dit gedaan door middel van bacteriën en gisten en niet door schimmels. De bacteriën en gisten zitten in onze startersculturen en worden ”tot leven gewekt” door ze toe te voegen aan melk. De startersculturen zorgen ervoor dat de suikers (lactose) in melk worden omgezet in goede melkzuren. Tevens maken de bacteriën enzymen aan die koolhydraten en eiwitten afbreken en de smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product veranderen.

Wat zijn de voordelen van fermenteren?

Door de omzetting van lactose in melkzuur zijn de producten vaak beter verteerbaar. Fermenteren zorgt er ook voor dat de goede bacteriën zich vermenigvuldigen, waardoor het eindproduct boordevol rechtsdraaiend,  probiotische melkzuurbacteriën zit. Bacteriën zijn erg belangrijk voor je weerstand en een goed functionerende darmflora. Een goede darmflora heeft vervolgens weer effect op je algemene gezondheid. Op Yoghurt.nl kun je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte Yoghurt en de gezondheidsvoordelen van Kefir en Karnemelk.

Bacteriën zijn erg belangrijk voor je weerstand en een goed functionerende darmflora.

Zelf fermenteren?

Zelf fermenteren is erg gemakkelijk. In feite doen de bacteriën en gisten het werk voor je en is het een kwestie van de juiste ingrediënten samenvoegen. In het geval van Yoghurt, Kefir en Karnemelk is dit een juiste mix van goede bacteriën en gisten en melk. De soorten bacteriën en gisten verschillen per product.

Kefir en Karnemelk kunnen op kamertemperatuur worden bereid en voor het maken van yoghurt is een yoghurtmaker nodig. De yoghurtbacteriën en gisten worden namelijk enkel actief op hogere temperaturen.

Yoghurt bestellen Kefir bestellen Karnemelk bestellen

We hebben een elektrische yoghurtmaker en een stroomloze yoghurtmaker in ons assortiment

Yoghurtmaker bestellen

Sinds kort hebben we ook startersculturen voor gefermenteerde groenten. Hiervoor heb je ook een sterilock fermentatiepot nodig. Met onze starter fermenteer je eenvoudig je eigen groenten zoals bieten, kool, komkommers, tomaten en nog veel meer. Je kan hier bijvoorbeeld ook zuurkool maken!

Mocht je vragen hebben over onze producten of fermenteren in het algemeen neem dan gerust contact op via info@yoghurt.nl

Reacties (29)

 1. Linda 8 jaar geleden

  Ik ben zeer tevreden met de yoghurtmaker
  De yoghurt is heerlijk zacht van smaak en je kan hem zo dik/dun maken als je zelf wil
  Een echte aanwinst!

 2. Cecile 8 jaar geleden

  Hoe kan ik mijn basisyoghurt het beste bewaren. in de koelkast of juist niet die 48 uur ???

  • Yoghurt.nl 8 jaar geleden

   Hallo Cecile,

   Na bereiding kan je dit het beste in de koelkast bewaren.

   Bert
   Yoghurt.nl

 3. Lisette 8 jaar geleden

  Ben dik tevreden met de yoghurtmaker. Smaakt als yoghurt van vroeger.
  Ik maak er hangop van.
  Heerlijk dat ik het zelf in de hand heb met biologische melk.

 4. Lies 8 jaar geleden

  begint het maken van de yochurt ook met korreltjes?

  • Yoghurt.nl 8 jaar geleden

   Het maken van yoghurt begint met een zakje yoghurt ferment. Dit ferment bestaat uit een aantal soorten yoghurt bacteriën. Het is vergelijkbaar met het maken van kefir. Het verschil is dat kefir kan worden gemaakt op kamertemperatuur en de yoghurtbacteriën zijn alleen actief op hogere temperaturen. Vandaar dat een Yoghurtmaker wordt gebruikt.

 5. Lies 8 jaar geleden

  Ik vraag me af wat het verschil is in gezondheid tussen kefir en jochurt.
  Of de 1 meer voordelen heeft dan de ander.

  • Bert Mol 8 jaar geleden

   De een is niet per se beter dan de andere. Van kefir is wel algemeen bekend dat dit wordt gebruikt ten behoeve van de darmflora. Ook yoghurt bevat bacteriën die de diversiteit van de darmflora beïnvloeden. Echter zijn dit weer hele andere bacteriën vergeleken met Kefir.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken