Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Hoe maak je zelf kefir?

Hoe maak je zelf kefir?

Zelf kefir maken is makkelijk

Zelf kefir maken is makkelijk, zeker als je de startersculturen van yoghurt.nl gebruikt. Kefir maken met de startersculturen werkt hetzelfde als het maken van yoghurt, maar dan nóg makkelijker. Je hebt er namelijk ook geen yoghurtmaker voor nodig. De cultuur die gebruikt wordt is namelijk een mesofiele starter. Dat wil zeggen dat de bacteriën geen warmte nodig hebben. Wat het nog leuker maakt is dat je kefir lang kunt doorkweken. Met 1 zakje kefirculturen kun je tot 100 liter melkkefir of waterkefir maken.

Stappenplan voor het maken van melkkefir

Voor het bereiden van melkkefir heb je enkel de startersculturen, een weckfles of glazen pot met deksel en 1 liter melk nodig. Je doorloopt de volgende 3 stappen:

  1. Los de inhoud van één zakje Kefirculturen op in een liter ongekoelde melk, bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur.
  2. Na 48 uur is de Kefir klaar. Roer de Kefir door en neem 3 eetlepels af voor een volgende bereiding. Doe dit vóór consumptie, koeling of extra toevoegingen. Het restant kun je opdrinken en is 48 uur houdbaar in de koelkast.
  3. Doorkweken kan door de 3 eetlepels Kefir van de laatste bereiding te mengen met een nieuwe hoeveelheid melk. Je kunt de hoeveelheid melk variëren van 200ml tot een maximum van1liter, afhankelijk van de hoeveelheid Kefir die je wilt bereiden. Gebruik in alle gevallen wel 3 eetlepels Kefir. Laat de nieuwe bereiding 24 uur staan op kamertemperatuur.

Tada: de kefir is klaar! Stap 2 en 3 kunnen herhaald worden.

Zelfgemaakte melkkefir

Stappenplan voor het maken van waterkefir

Ook waterkefir maak je eenvoudig op kamertemperatuur, zonder yoghurtmaker.

Benodigdheden: een glazen weckpot, drie afgestreken eetlepels suiker, 3 gedroogde vijgen, ½ citroen (geschild) en 1 liter water.

  1. Los de inhoud van één sachet waterkefirculturen op in 1 liter water. Voeg vijgen, citroen en suiker toe. Laat de waterkefir 48 uur rusten op kamertemperatuur in een weckpot die goed kan worden afgesloten.
  2. Na 48 uur is de waterkefir klaar. Giet in een zeef, pers het sap erin van de toegevoegde citroen en verwijder het fruit. Reserveer 200 ml voor je volgende bereiding. Doe dit voordat je de kefir inneemt, in de koelkast zet of extra ingrediënten toevoegt. De rest is voor consumptie en blijft goed in de koelkast gedurende 48 uur. Bij voorkeur in een afgesloten weckpot bewaren.
  3. Je kan opeenvolgende bereidingen maken door de 200 ml waterkefir van de vorige bereiding te mengen met meer water, suiker, citroen en vijgen. Gebruik maximaal 1 liter water en laat het mengsel opnieuw op kamertemperatuur 24 of 48 uur rusten (24 uur voor een zoete smaak).
  4. De tweede en derde stap kunnen vele malen worden herhaald, op voorwaarde dat de juiste hygiëne wordt gehandhaafd tijdens de bereiding. Na 15 tot 20 bereidingen is het tijd om over te gaan naar een nieuw sachet, om ontwikkeling van bacteriën die waterkefir ongeschikt maken voor consumptie, te voorkomen.

Opmerkingen: Dit is slechts een richtlijn. Je kan experimenteren en variëren met de hoeveelheiden suiker, vijgen en gedroogd fruit. Je kan ook andere soorten gedroogd fruit gebruiken zoals gedroogde abrikozen, rozijnen, dadels etc. Zorg er voor dat de pot niet met te veel waterkefir gevuld is om overdruk te voorkomen.

Zelfgemaakte waterkefir

Maak kennis met onze kefirproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken