Wat is kefir?
Kefir
Kefir is een gezonde, gefermenteerde drank die al eeuwenlang gedronken wordt. Oorspronkelijk komt kefir waarschijnlijk uit de Kaukasus, maar ook nu nog maken veel mensen thuis kefir. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook vanwege de heerlijk frisse, licht-tintelende smaak. Kefir ontstaat door een symbiose van gunstige micro-organismen. Een mix van de juiste gisten en bacteriën zorgt voor een natuurlijk fermentatieproces.
Kefir wordt van oudsher gemaakt met kefirkorrels, ook wel yoghurtplantje, kefirbloemen of kefirplantje genoemd. Tegenwoordig kan kefir ook eenvoudig en hygiënisch met startersculturen in poedervorm gemaakt worden. De startersculturen zijn een extractie van de levende kefirgranen en bevatten dezelfde eigenschappen en voordelen als de originele korrels.
Melkkefir en waterkefir
Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir.