Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Wat is kefir?

Wat is kefir?

Kefir

Kefir is een gezonde, gefermenteerde drank die al eeuwenlang gedronken wordt. Oorspronkelijk komt kefir waarschijnlijk uit de Kaukasus, maar ook nu nog maken veel mensen thuis kefir. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook vanwege de heerlijk frisse, licht-tintelende smaak. Kefir ontstaat door een symbiose van gunstige micro-organismen. Een mix van de juiste gisten en bacteriën zorgt voor een natuurlijk fermentatieproces.

Kefir wordt van oudsher gemaakt met kefirkorrels, ook wel yoghurtplantje, kefirbloemen of kefirplantje genoemd. Tegenwoordig kan kefir ook eenvoudig en hygiënisch met startersculturen in poedervorm gemaakt worden. De startersculturen zijn een extractie van de levende kefirgranen en bevatten dezelfde eigenschappen en voordelen als de originele korrels.

Melkkefir en waterkefir

Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir.

1

Melkkefir is een gefermenteerde, probiotische zuiveldrank. Door het fermentatieproces is de drank licht alcoholisch (0,1-0,3%). De drank is iets dikker dan karnemelk en lijkt qua textuur op drinkyoghurt. Het drinken van melkkefir veroorzaakt een lichte tinteling op de tong, dit komt door het koolzuur dat in de melk aanwezig is. Je maakt melkkefir door startersculturen (of kefirkorrels) te mengen met koemelk, geitenmelk of schapenmelk. De culturen eten de van nature aanwezige melksuikers in de melk op, en zetten het om in probiotica. Dit proces heet fermenteren. Melkkefir bevat calcium, verschillende gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die gezond zijn voor de darmen.

2

Waterkefir is verwant aan melkkefir. De drank die je ermee kunt maken is echter geen yoghurtdrank, maar een fris-zure limonade met een bubbeltje. De basis die je voor de bereiding gebruikt is water in plaats van melk. Net als melkkefir, is de drank licht alcoholisch. Traditioneel worden voor de bereiding van waterkefir, waterkefirculturen, citroen, gedroogde vruchten en suiker gebruikt. De suiker en fruitsuikers worden door de kefirculturen opgegeten en omgezet in probiotica. Dit proef je als een frisse, bruisende smaak. Net als melkkefir zit waterkefir boordevol goede bacteriën.

Maak kennis met onze kefirproducten

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken