Gratis verzending vanaf € 55! Voor 22.00 besteld? Morgen bezorgd!

Wat zijn gefermenteerde groenten?

Wat zijn gefermenteerde groenten?

Gefermenteerde groenten zijn groenten die door middel van melkzuurbacteriën langer houdbaar gemaakt zijn. Het fermenteren van groenten bestaat er uit dat suikers uit groenten door die bacteriën worden omgezet in melkzuur. Dat melkzuur zorgt voor de houdbaarheid van de groenten omdat het de pH verlaagt naar een niveau waarop bederf- en ziekmakende micro-organismen uitgeschakeld worden. Hoe lager de pH waarde, hoe zuurder het product.

De suikers die je nodig hebt voor de fermentatie zitten al in de groenten. Het enige dat je nodig hebt is een starterscultuur om het proces op gang te brengen en wat water. Vervolgens is het aan jou om te kiezen welke groenten je graag zou willen fermenteren. Augurken en zuurkool zijn het meest gebruikelijk, maar gelukkig kun je nog veel meer andere groenten fermenteren.

Niet alleen witte kool, maar alle andere koolsoorten laten zich heel gemakkelijk verzuren. Datzelfde geldt voor wortel, pastinaak, koolrabi, bietjes, paprika, hete peper, bloemkool en zelfs zoete aardappel. Zoals je ziet zijn met name de harde groentesoorten het meest geschikt voor fermentatie. Bladgroenten zijn minder geschikt, die worden al gauw papperig tijdens het fermenteren.

Waar je nog rekening mee moet houden is dat in je groenten niet alleen gunstige bacteriën zitten, maar dat ze ook bevolkt worden door schimmels, gisten, azijn-producerende bacteriën, bederfbacteriën en ziekmakende bacteriën. En die doen het ook goed op vocht, warmte en suikers. Je moet dus zout gebruiken om deze bacteriën en dergelijke geen kans te geven zich te ontwikkelen. Zout onderdrukt de opkomst van de slechte bacteriën en geeft de melkzuurbacteriën een voorsprong om zich te kunnen ontwikkelen en de groenten succesvol te fermenteren.

Het eindresultaat is een zilt-zurige smaak en knapperige groenten die lang houdbaar zijn. De gunstige bacteriën zijn ook nog eens probiotisch waardoor gefermenteerde groenten een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse kost.

Maak kennis met onze gefermenteerde groenten producten

 • Gefermenteerde groenten

  , ,
  Gefermenteerde groenten starterculturen voor ten minste 10 kilo gefermenteerde groenten. Met deze starterculturen kan je eenvoudig diverse groenten fermenteren zoals komkommer, selderij, bonen, bieten, asperges, paprika en nog veel meer.
  11,25
 • RotPot Kimchi

  , ,
  Complete kit om zelf kimchi te maken. De RotPot Kimchi wordt geleverd met een pittige kruidenmix. RotPot is een complete doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste smaakvolle kimchi maakt door middel van fermentatie. Ferme…wat? Fermenteren! Een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Kimchi is een Koreaans gefermenteerd, pittig bijgerecht op basis van Chinese kool. In West-Europa is Kimchi inmiddels mateloos populair geworden. Je komt het product steeds vaker tegen in food trucks en restaurants. Met de RotPot maak je hem eenvoudig zelf. Alles wat je nodig hebt zit in de doos. Alleen de verse groenten voeg je zelf toe. En dan heb je nog maar een klein beetje geduld nodig want jouw zelfgemaakte kimchi is al na een kleine week klaar om gegeten te worden.
  27,80
 • Pickle-pers Premium | 1,7l

  , ,
  Een Japanse tsukémono-pickle maak je door gezouten groenten een paar uur tot een paar dagen onder hoge druk te zetten. Een pickle-pers is een handig hulpmiddel om in no time gezonde en smakelijke pickles te maken. Door de druk en het zout wordt er vocht aan de groenten onttrokken. Hierdoor ontstaat er smaakconcentratie en een unieke knapperigheid. Je ontdekt je favoriete groenten opnieuw! Kenmerken van de pickle-pers:
  • Deksel sluit met twee vergrendelingen
  • Flexibele persdeksel met RVS-veer in het binnenwerk
  • Kleur: Aqua / Blauw
  • Inhoud: 1,7L
  Starten met fermenteren? Bestel dit product in combinatie met onze starter voor gefermenteerde groenten en/of het boek 'Tsukémono: snelle groentefermentaties uit Japan'.
  36,00

Starten met het maken van je eigen yoghurt? Bestel pakket Kwiek!

Bekijken